Tarım ve Orman Gençlik Konseyi’nde ilk buluşma

11 January Wednesday, 2023
“Tarım ve Orman Gençlik Konseyi” Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen etkinlikle çalışmalarına başladı. Girişimci, üretici 30 genç, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldi. Bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı ilk toplantı samimi ve enerjik bir ortamda gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratları ve genç üreticiler Web Tarım TV mikrofonlarına özel açıklamalar yaptı.
Tarım ve Orman Gençlik Konseyi’nde ilk buluşma Haber: Neslihan AKTAŞ Kamera: Tuncay GÜNEŞ Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

Yaşları genç, hedefleri, hayalleri büyük… Türk tarımının enerjisi “Tarım ve Orman Gençlik Konseyi”nde toplandı.

Arıcılıktan, meyveciliğe, su ürünleri yetiştiriciliğinden çay tarımına… Tarımın tüm renklerini temsil eden 30 genç çiftçi. Tecrübelerini, fikirlerini, sorunlarını paylaşmak için bir araya geldi.

Tarım ve Orman Bakanlığının en yetkili bürokratları hem gençleri bilgilendirmek hem de onların görüşlerini dinlemek için Kızılcahamam’daki etkinliğe katıldı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Balkanı Muhammed Adak, “Asıl amacımız gençleri ve kadınları kırsalda tutmak. Kurum olarak 10 yılda ortalama 10 milyar liranın üzerinde hibe ve 30 milyar liraya yakında yatırıma vesile olundu. Destek kalemlerimiz içerisine yazılım ve diğer makine ve ekipmanları dahil ederek yeni teknolojilerden yararlanma imkanı sunabiliyoruz.” dedi. 

Tarım ve Orman Gençlik Konseyi’nin Türkiye’de ilk defa toplandığını belirten Tarım ve Orman Bakan Danışmanı İhsan Kulalı, “Sayın Bakanımızın ortaya koymuş olduğu “Türkiye Yüzyılında Tarım ve Orman” vizyonunu birinci elden Tarım ve Orman Gençlik Konseyi üyelerine anlatma fırsatı bulmuş olduk. Yeni dönemde yeni ve farklı şeyler yapıyor olmamız gerektiğinin altını çiziyoruz. Gençlerin görüşleri bizim için çok önemli.” İfadelerini kullandı.

Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik de konseyin sahada tarıma büyük katkısı olacağına inandığını ifade ederek, “Kırsal alandaki insanların şehre göç etmek istekleri varsa bunları bir nebze durduracağına inanıyoruz. Gördüğümüz kadarıyla pırıl pırıl arkadaşlarımız, bilinçli arkadaşlarımız. Biz de Hayvancılık Genel Müdürlüğü olarak verdiğimiz destekleri her yıl arttırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Web Tarım TV’ye özel açıklamalar yapan Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı,  Tarım ve Orman Gençlik Konseyi’nin dünyada da bir ilk olduğunun altını çizdi.

Yumaklı sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin gençlerine her zaman inandım güvendim. Bizim tecrübeyle gençliğin vizyonunu, geleceğe bakışını bir araya getirmemiz gerekir. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen bu gençler aynı zamanda kendileri de tarım ve hayvancılıkta başarı kazanmış arkadaşlarımız. Biz buradan çıkan katkıları Türkiye’nin ekosistemine dahil edeceğiz.”

Sektörün genç ve önder çiftçileri geleceğe dair umutlarını şu sözlerle anlattı:

Sara Üstün, “Buraya katılmamız mükemmel bir şey bence gençler için şahane, onlara umut aynı zamanda yükseliş demek.”

Kadriye Ocak, “Üretmek de bence bereket var. Burada sadece kendi sorunlarımızı değil, diğer üreticilerin de sorunlarını dile getireceğiz.”

Oğuzhan Güney, “Ziraat Mühendisliği okudum. Şu anda gençler olması önemli. Çünkü gençler yeni fikirlere açık, daha yenilikçi oldukları için çok yerinde bir karar alınmış. Gençler olarak daha sorgulayıcı olduğumuz için daha iyi yerlere geleceğimizi düşünüyorum.”

Mustafa Demirel, “Baba mesleği olduğu için küçüklüğümden beri tarıma yöneldim. Tarımın geleceğinin önünün açık olduğunu, ufkunun çok geniş olduğunu gördüm. Konsey çok bilgili ve efektif şekilde ilerliyor. Herkes özgürce kendini ifade edebiliyor. Bunları gençlerin yapması çok değerli ve önemli bence.”

Kanatlı sektöründe üretim yapan Esra Çakmak, Gençlik Konseyinin üreticiler için faydalı bir çalışma olduğunu söyledi.

Konsey toplantısının maskotu haline gelen Sera bebek de annesiyle birlikte tüm sunumları ilgiyle dinledi. Bol bol fotoğraf çektirdi.

Konsey toplantısının son gününde Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’yle de bir araya gelen gençler Ankara’dan mutlu ayrıldı.
gençlik konseyi tarım ve orman hayvancılık tkdk destek bakanlık