Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındık üreticilerinin ürünlerini hasat etmede acele etmemelerini, erken hasat edilen fındığın üreticinin zararına olduğunu kaydetti.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındık üreticilerinin ürünlerini hasat etmede acele etmemelerini, erken hasat edilen fındığın üreticinin zararına olduğunu kaydetti.
Erken hasat edilen fındığın depo ömrünün kısa olduğunu ifade eden Karadeniz, bölgede fındık hasadına yavaş yavaş yaklaşıldığını belirtti.
Fındık üreticilerinin ürünlerini hasat etmede acele etmemelerini isteyen Karadeniz, üreticilerin ilgili kurumların açıkladığı hasat tarihlerine mutlaka uymaları gerektiğini söyledi.
Fındığın en randımanlısının kendiliğinden yere dökülenin olduğunu anlatan Karadeniz, Türkiye'de ismi bilinen 18 ayrı fındık çeşidi olduğunu ve her fındık çeşidinin kendine göre olgunlaşma tarihi olduğunu söyledi. Ordu'da ağırlıklı olarak palas, kara ve çakıldak gibi fındıkların yetiştiğini belirten Karadeniz, bu fındıkların olgunlaşma tarihinin farklı zamanlara denk geleceğinden hasatlarının da olgunlaşma tarihlerine göre yapılmasını önerdi.
Üretici genellikle hasat zamanı bütün çeşitleri aynı anda topladığını söyleyen Karadeniz, bunun doğru bir uygulama olmadığını ve böyle olunca üreticinin olgunlaşmış ve henüz olgunlaşmamış fındığı aynı çuvala koyduğunu belirtti. Karadeniz, bunun da ürünün kalitesine yansıdığını vurguladı.
Erken hasat edilen fındığın depo ömürlerinin kısa olduğunu ifade eden Karadeniz, erken hasat edilen fındığın içerisinde olgunlaşmamış fındık konulduğunda bu ürünün aflatoksine maruz kaldığını anlatarak, o zaman da fındığın hem randımanın kayba uğradığını, hem de üreticinin zarara uğradığını belirtti.
Fındık üreticilerinin ürünlerini hasat etmede acele etmemesini isteyen ve erken hasat edilen fındığın üreticinin zararına olduğunu söyleyen Karadeniz, ürün şartlara göre toplanırsa hem üreticinin kazanacağını hem de ülke ekonomisi kazanacağını kaydetti.
Kurban Bayramı yaklaşırken İstanbul'a kurbanlık hayvan girişleri...
Devamını Oku ->
Geçen yıl Karaman’da yaşanan zirai don olayından etkilenen elma...
Devamını Oku ->
Samsun'un Bafra ilçesinde 2025 yılı temmuz ayında ekimine...
Devamını Oku ->
Kars düzenlenen Digor Şenliği’nde besicilerin süslediği buzağılar...
Devamını Oku ->
Türkiye'nin hububat üretiminde önemli yere sahip Mardin'de...
Devamını Oku ->
Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ekim yapılan tarım arazileri dronla...
Devamını Oku ->
Hatay'da öğrenciler topraksız tarım yöntemiyle marul ve çilek...
Devamını Oku ->
Van'da üreme dönemindeki inci kefalinin korunması için denetimler...
Devamını Oku ->