Gıda etiketlerinde yeni dönem başlıyor

20 February Monday, 2017
''Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği'', Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, gıda etiketleri ve gıda hakkındaki bilgilendirmeler yanıltıcı olamayacak. Tüketiciler gıdalar hakkında doğru bilgiye sahip olacak. Üreticiye, tüketiciyi yanıltması durumunda 16 bin TL para cezası uygulanacak.
Gıda etiketlerinde yeni dönem başlıyor

Haber: Ayşe Gül ULUCAN ŞAHİN

Kamera: Ekrem ALACAPUNAR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, gıdaların etiketlenmesi başta olmak üzere, gıda hakkında bilgilendirmeyle ilgili genel kuralları, gereklilikleri ve sorumlulukları belirleyen "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri̇ Bilgilendirme Yönetmeliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, etiketlerdeki bilgilendirmeler; gıdanın doğası, özellikleri, bileşimi, miktarı, dayanıklılığı, menşe ülkesi, imalat veya üretim metodu gibi nitelikleri açısından yanıltıcı biçimde olamayacak. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür V. Muharrem Selçuk, yönetmeliğin ayrıntılarını Web Tarım TV’ye anlattı.

Selçuk, etiket üzerindeki bilgilerle ürün içeriği arasında bir farklılık varsa üreticilere 16 bin TL’lik kodekse aykırılıktan dolayı bir cezai yaptırım uygulanacağını kaydetti.

Reklamı da etiket gibi değerlendirdiklerini anlatan Muharrem Selçuk,  gıdaya ilişkin bir reklam yapılıyorsa, gıda etiketinde yazılabilecek ifadelerin reklamda da yer almasının gerektiğini kaydetti.

Yeni yönetmeliğe göre toplu tüketim yerlerinde özellikle lokanta ve kafelerde, müşterinin görebileceği şekilde gıdaların içeriği mönü üzerine yazılacak.

Selçuk, iletişim araçlarıyla yapılan gıda ürünü satışlarında da, üreticinin ürüne ait tüketicinin bilmesi gereken zorunlu bilgileri tüketiciye bildirmek durumunda olduğunu belirtti.

Çölyak hastaları için üretilmiş ürünlerde gluten içermediği ifadesi yer alacak. Diğer gıdalarda da, içeriğinde gluten olup olmadığı belirtilecek.

Yeni yönetmelikle dondurulmuş gıdalarda dondurulma tarihinin yazılması şartı getirildi. Yani o ürünün ne zaman dondurulduğunu tüketici etiketten öğrenebilecek.

Selçuk, “Bu yönetmelikle aslında biz tüketicinin tükettiği ürün hakkında daha fazla, daha detaylı bilgiye sahip olmasını istiyoruz” dedi.

Bu yönetmelik yayımlanmadan üretilmiş ürünler raf ömrü süresince piyasada bulunabilecek. 2019 yılı sonuna kadar yeni ürünlerle ilgili bir geçiş süreci var. Bu tarihten sonra, piyasa sürülecek ürünler, söz konusu yönetmelik hükümlerine uygun olarak etiketlenecek.

Muharrem Selçuk, son olarak tüketicilere ambalajlı gıda konusunda tavsiyelerde bulundu.