Gizligider tarım zirvesine katıldı

09 June Thursday, 2022
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana’da Tarım Zirvesi düzenledi. Zirvenin açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, şeker ve buğdayla ilgili açıklamalarda bulundu. Dijital tarımının önemini vurguladı.
Gizligider tarım zirvesine katıldı Adana'da Tarım Zirvesi düzenlendi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlen zirveye Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider de katıldı.

Gizligider, buğdayda 2022 için beklentinin 19,5 milyon ton olduğunu belirtti. Türkiye'de şekerin yüzde 93'ünün yerli pancardan üretildiğini vurgulayan Gizligider, hibeler, destekler ve projelerle ilgili de bilgi verdi.

Kent tarımı üzerine de çalışmalarının olacağını aktaran Gizligider, yoğun nüfusların bulunduğu metropollerin civarlarında tüketim faaliyetinin planlanması ve üretimin de buna uygun şekilde yapılmasıyla ilgili çalışma başlatacaklarını dile getirdi.

Gizligider, tarım ve hayvancılıkta dijitalleşmenin önemini anlatarak, "Mesela e-Nabız uygulaması iyi, başarılı bir örnek. Mesela biz bunu hayvancılıkta uygulayabilir miyiz? Evet, uygularız. Yani hayvan nerede doğdu, kimden doğdu, anası, babası, ırkı ne, hangi aşıları oldu, hangi eksiği var, hangi tedavileri gördü gibi sürecin izlenebildiği ve bu noktada denetlenebildiği inşallah bir sisteme geçeceğiz." ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı da Türkiye'nin verimli toprakları ve iklim şartlarıyla dünyanın en önemli tarımsal üreticileri arasında yer aldığını dile getirdi.

Dijital teknolojilerin etkisiyle artık tarım sektöründe de akıllı teknolojilerin aktif biçimde kullanılmaya başlandığını anlatan Asmalı, şöyle devam etti: "Hassas, akıllı tarım gibi süreçler tarım 4.0 çatısı altında birleşti. Hollanda, İsrail, Yeni Zelanda, Kanada ve Avustralya tarım sektöründe dijitalleşme yolculuğunu çok daha önceden başlatmış ülkeler olarak öne çıkıyor. Ülkemize özgü coğrafi, beşeri, ekonomik koşullar dikkate alınarak geliştirilecek yerli teknolojilerle tarım sektöründe çok daha ileri bir konuma ulaşabileceğimize inanıyoruz. Tarım 4.0 serüvenini kaçırmamak için ise üç adımın atılması gerekiyor. Birincisi ürüne ve üretim kültürüne özgü yerli yazılımlar geliştirilmeli. Kendi yazılımımızı ve algoritmamızı oluşturmalıyız. İkinci adım, kamu eliyle verilebilecek servis ve hizmetleri Tarım ve Orman Bakanlığı üzerinden sağlamalıyız. Üçüncü adım ise birlikte hareket eden kooperatifler, birlikler ve farklı ortaklıklar kurmalıyız."
Vali Süleyman Elban da gıdanın stratejik bir konu olmanın ötesinde milli güvenlikle ilgili olmaya başladığını belirtti.
tarım orman bakan yardımcı Ebubekir Gizligider buğday şeker hayvancılık dijitalleşme