Hazine'ye ait tarım arazilerinin çiftçilere kiralanması

17 September Monday, 2018
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile birlikte Hazineye ait tarım arazilerinin çiftçilere kiralanmasını sağlayan düzenleme hakkında basın toplantısı düzenledi.
Hazine'ye ait tarım arazilerinin çiftçilere kiralanması Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazine'ye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlayacaklarını ve uygulamadan 218 bin çiftçinin faydalanacağını bildirdi.

Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 100 günlük eylem planında yer alan "Hazine'ye ait tarım arazilerinin çiftçilere kiralanması"nı sağlayan düzenlemeye ilişkin Bakanlık binasında basın toplantısı düzenledi. 

Kurum, Tarım ve Orman Bakanlığıyla yürüttükleri 218 bin çiftçi, aileleriyle 1 milyon vatandaşı ilgilendiren Hazine'ye ait tarım arazilerinin kiralanmasına ilişkin detayları paylaşacaklarını ifade etti.

Çiftçilerin bir mülkiyet sahibi olma noktasında bu arazileri kiralayıp akabinde de bedeliyle satın alabildiklerini belirten Kurum, "Bu arazilerin büyüklüğüne baktığımızda yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare araziyi ilgilendiriyor ve Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bunu 100 günlük eylem planımıza koymuştuk bugün de vatandaşlarımızla bunu paylaşıyoruz. Tarım arazilerinin çiftçilerimize doğrudan ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlıyoruz." dedi.

Kira bedelini nasıl ödeneceğine ilişkin de detayları paylaşan Kurum, "Kiranın yüzde 25'ini peşin, kalanını iki taksitle ödeyebilecek. Bunu ister hasat dönemlerinde isterse de yıl sonunda tek seferde ödeyebilecek." dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Toplam 218 bin çiftçiye yaklaşık 125 milyon lira destek veriyoruz. Çiftçimiz yüzde 50 indirim ile ecrimisil ödeyecek. Aslında yapılan destekle kirası da bedavaya gelmiş olacak, bir taraftan da tarımsal yatırımlar için çiftçinin cebinde parası kalmış olacak." dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yönelik eylem planı içerisinde yer alan Hazine'ye ait tarım arazilerinin çiftçilere kiralanmasını sağlayan düzenlemeye ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıda konuşan Pakdemirli, bakanlıklar arasındaki hızlı koordinasyonun söz konusu düzenlemenin hayata geçirilmesine katkı sağladığına dikkati çekerek, toplam 3 milyar 400 milyon metrekarelik arazinin yaklaşık 100 bin hektarında sulu tarım, 200 bin hektarında kuru tarım ve 40 bin hektarında da dikili ve örtü altı tarımın yapıldığına dikkati çekti. Bu arazilerin toplam tarım arazilerinin yüzde 5’ine denk geldiğine işaret eden Pakdemirli, bunun tarım sektörü ve çiftçi için çok önemli bir büyüklük olduğunu vurguladı.

Pakdemirli, devletin vatandaşıyla malını mülkünü paylaştığının altını çizerek, “Bunu yeni sistemin bir artısı olarak algılamak lazım. İnşallah hazineye ait izinsiz, sözleşmesiz kullanılan bu tarım arazileri bundan sonra kayıt altına alınmış olacak. Çiftçilerimiz bu kira bedellerini ödeyerek artık gönül rahatlığıyla tarım arazilerini ekip biçecek." ifadesini kullandı. 
Tarım arazilerinin kiralanması Tarım ve Orman Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇKS