Türkiye'de kişi başı hindi eti tüketimi yıllık 630 gram olarak hesaplanırken toplam tüketimin yaklaşık yüzde 15'i yılbaşında gerçekleşiyor.
Türkiye’de hindi eti tüketimi yılbaşında diğer haftalara göre 4 katına çıkıyor. Kişi başı hindi tüketimi yıllık ortalama 630 gram olarak hesaplanırken; toplam tüketimin yaklaşık yüzde 15’i yılbaşında gerçekleşiyor.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Ahmet Ergün, Türkiye'de toplam hindi eti üretiminin 1995 yılında 2 bin 646 ton iken, 2000 yılında 23 bin 265 tona, 2015 yılında ise 55 bin 500 tona ulaştığını söyledi. Ergün, hindi eti üretiminin 2015 yılında 1995 yılına göre 21 kat arttığını ifade etti.
Hindi eti üreticisi ve ihracatçısı Ali Bahar da Türkiye'de hindinin en fazla yılbaşında hatırlandığını, en fazla tüketimin de yılbaşında gerçekleştiğini söyledi.
Üretici Ali Bahar, ürünlerinin yaklaşık yüzde 85-90'ını otel ve restoranlara verdiklerini, yüzde 10-15'lik gibi kısmının da perakende mağazalara gönderildiğini dile getirdi.
Üretimlerinin yüzde 80'inin yurt içinde tüketildiğini, yüzde 20'sini de ihraç ettiklerini kaydeden Bahar, Afrika'ya, Ortadoğu'ya, Türk cumhuriyetlerine, Rusya'ya, Suudi Arabistan'a ihracatları bulunduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 1996 yılında 226 bin 960 adet düzeyinde olan kesilen hindi sayısı, 1999 yılında 1 milyon 424 bin 240 adede yükseldi. Kesilen hindi sayısı 2000 yılında 2 milyon 292 bin 350 adet, 2003 yılında 3 milyon 636 bin 838 adet, 2005 yılında 4 milyon 417 bin 319 adet, 2014 yılında 5 milyon 174 bin 55 adet, 2015 yılında da 5 milyon 359 bin 763 adet oldu.
Ankara'da sürdürdüğü şehir hayatını bırakan Nurcan Göçmen,...
Devamını Oku ->
Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, flamingolar için 24 saat...
Devamını Oku ->
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri Kahramanmaraş’ta yaralı...
Devamını Oku ->
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay bayram tatilinde...
Devamını Oku ->
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Yağışların ve Uludağ'daki karların...
Devamını Oku ->
Kışı karlar altında geçiren Van’da yağışlar barajlardaki su...
Devamını Oku ->
İzmir'in Ödemiş ilçesinde patateste hem hasat hem de ekim mesaisi...
Devamını Oku ->
Van'ın Tuşba ilçesinde devlet desteğiyle besiciliğe başlayan...
Devamını Oku ->