Hububat üreticilerinde kuraklık endişesi

25 May Tuesday, 2021
İlkbahar yağışlarının yeterli olmaması nedeniyle hububat üreticileri endişeli. Yozgat, Kırıkkale, Kayseri, Nevşehir ve Kırşehir'deki hububat üreticileri daha önce böylesi bir kuraklıkla karşılaşmadıklarını belirttiler. Uzman ekiplerin tarlalardaki hasar tespit çalışmaları ise sürüyor.
Hububat üreticilerinde kuraklık endişesi
Türkiye Küresel Isınmaya bağlı İklim Değişikliğinin etkilerini hissetmeye devam ediyor. Değişikliğin önemli yansımalarından birisi ise yağışların düzensiz olması.

İç Anadolu Bölgesi, en çok yağış aldığı ilkbahar mevsimini neredeyse yağışsız geçirdi. Yozgat, Kırıkkale, Kayseri, Nevşehir ve Kırşehir'deki hububat üreticileri kuraklık nedeniyle endişeli.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz “Bu tarladan mahsul almadan diğer tarlaları ekme şansımız yok. Son 3-4 yıldır yüzde 50 kuraklık vardı. Bu yıl il merkezi ve birkaç ilçede yüzde 80-90 kuraklık var. Biçerdöver tarlaya giremeyecek. Çiftçimiz tarlasını sürmüş, ekmiş, gübresini, ilacını atmış ama bir kilo buğday alma şansı yok.” dedi.
Yozgat Dayılı köyü muhtarı çiftçi İbrahim Gültepe ise kuraklık nedeniyle ekinlerin yandığına değinerek, "78 yaşındayım, bugüne kadar böyle bir kuraklık görmedim." dedi.

Musabeyli köyünde çiftçilik yapan Harun Çalışkan da 300 dekar alan ektiğini, kuraklık nedeniyle ürün alamayacağı için saman sıkıntısı yaşamamak adına ekinleri biçmeye başladıklarını ifade etti.

Kırıkkale'de ise, 1 milyon 472 bin 284 dekar hububat ekili alandan 1 milyon 18 bin 500 dekarda hasar tespit edildi.
Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer "Bu saatten sonra yağacak yağmurun faydası olmayacağı gibi biçerdöver giremeyecek şekilde arazilerimiz meydanda. Bütün arkadaşlarımız köylerde incelemelerini yapıyorlar. Şu anda bulunduğumuz İnziloğlu köyü 36 bin dönümlük araziye sahip. Yaklaşık 30 bin dönüm ekili alan mevcut. Burada yaklaşık 20 bin dönüm ekili alan gitmiş vaziyette. Kalan alanlarda da rekolte düşük olacak ama mahsul alınacak gibi duruyor. Cumhurbaşkanımız fiyatları açıklarken üreticiyi de hiçbir sancıya sokmadan tarım kredi kooperatifleri ve bankaların borçlarının ötelendiğini açıkladı. Burada üreticimizin kafasında bir soru işareti kalmadı.” ifadelerini kullandı.

İnziloğlu köyü muhtarı Hulusi Mızrak da bu yıl 600 dönüme yakın arpa ve buğday, 300 dönüm de nohut ektiğini dile getirdi. Yaklaşık 45 yıldır çiftçilik yaptığını anlatan Mızrak, "Hiç böyle bir kuraklıkla karşı karşıya kalmadım. Köyümüzde rekolte kaybımız yüzde 90'ların üzerinde. Çok büyük kaybımız var.” şeklinde konuştu.

Kırıkkale’deki üreticiler diğer ürünler için yağışı beklemeye devam ediyor.
 
 
kuraklık Anadolu Yozgat Kırıkkale hububat arpa buğday iklim