Ilısu’da bir rüya gerçek oldu

19 May Tuesday, 2020
Türkiye’nin 70 yıllık rüyası Ilısu Barajı’nın altı türbininden ilki hizmete alındı. Mardin’de düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans ile katıldı.
Ilısu’da bir rüya gerçek oldu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli 2008 yılında atılan Türkiye’nin en büyük elektrik üretimi projelerinden olan Ilısu Barajı’nın altı türbininden ilki 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramında hizmete alındı. Böylece barajda elektrik üretimi başlamış oldu.

Mardin’de düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Erdoğan video konferansla katıldı.

Erdoğan sözlerine “Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralimizin hayırlı olmasını diliyorum” diyerek başladı. Erdoğan, “Projesinden inşasına tüm safhalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yüklenici firmalara çok çok teşekkür ediyorum.

Kredisinden inşasına pek çok engelleme ile karşılaştığımız bu eseri kararlılığımız sayesinde ülkemize kazandırdık. Engel olmak isteyen herkesin karşımızdaki eserin ihtişamı karşısında ezildiğini düşünüyorum. Bugün bayram günüdür” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü, “Barajın yapımı karşısında olan bilhassa aşırı uç muhalifler merak ediyorum şimdi acaba ne diyecekler. Zira şu anda bölgenin çiftçisi için en önemli sulama imkanlarından tutunuz her şey burada. Karşımızda 18 yıldır tavizsiz uyguladığımız laf değil eser üretme politikamızın bir örneği duruyor. Kendi insanının kanını dökenlere verdiğimiz en güzel cevap işte bu eserdir. Huzur rüzgarı inanıyorum bu topraklarda Ilısu ile birlikte dalga dalga kendini hissettirecektir.  Yıl sonuna kadar Ilısu’yu faaliyete geçireceğiz. Ekonomimize yıllık katkısının ise 2.8 milyar lira olmasını bekliyoruz.” 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise törende barajın teknik özelliklerine dikkat çekti.

Pakdemirli, “Kurtuluş mücadelemizin başladığı bu anlamlı günde Ilısu Barajında enerji üretimini başlatmaktan dolayı gururluyuz. 66 yıllık gururumuz DSİ genel müdürlüğümüzle tarım, hizmet ve enerji sektörlerinin can damarları olan su ve elektrik konusunda sayısız rekora imza atıldı. Hizmet imkan işi değil, iman işidir. Sularımız Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bizim de bütün politikalarımızı belirleyen en önemli faktör oldu. Su israfını engellemek ve su zengini olmayan ülkemizi su deposuna çevirmek adına bir çok projeyi hayata geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. Böylelikle Ilısu Barajı tam kapasite ile üretime başladığında yıllık 2. 8 milyar lira katkı sağlayacak. Proje 6 yılda kendini amorti edecek. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Memleketimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katıldı.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nı anımsatarak iki mutluluğu birlikte yaşıyoruz diyen Bakan Dönmez, “Nice medeniyetlere ilham veren Dicle yeni hikayesi ile tarihin akışına şahitlik etmeye devam edecek” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile butona basılarak ilk türbin hizmete alındı.

Ilısu Barajı Türkiye’de Fırat Nehri’nden sonra en büyük hidroelektrik potansiyele sahip olan Dicle Nehri üzerinde, enerji üretimi maksadıyla inşa edildi.
ılısu rüya enerji üretim tören Erdoğan Pakdemirli mardin