“İncir Çekirdeğini Dolduruyor Projesi” Hayata Geçiyor

16 November Friday, 2018
“İncir Çekirdeğini Dolduruyor Projesi’ ’kapsamında Bursa’da bir okulun bahçesinde Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne tahsis edilen alan üzerinde incir dikimine başlandı.
“İncir Çekirdeğini Dolduruyor Projesi” Hayata Geçiyor Kamera : Bilgin ÇALIŞKAN
Fotoğraf : Orhan KAĞITÇI
HABER
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü “İncir Çekirdeğini Dolduruyor Projesi’’ni hayata geçirdi. Bu kapsamda Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde tahsis edilen alan üzerinde incir fidanlarının dikimine başlandı.
İncir İlek Bahçesinin tesisi kurmak amacıyla dikilen fidanlar Bursa Uludağ Üniversitesi, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez  Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Karacabey Fide Fidan Test Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle dikildi.
Fidan dikme törenine ise Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Erdoğan Ceylan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan ve projeyi hazırlayan teknik personel katıldı.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Ceylan ‘’ Bursa Siyah İnciri kendine has rengi, tadı ve nefaseti ile Bursa'ya özgü bir meyve olup, "Dürdane İnciri" olarak tescillidir ve bu alanda bir marka durumundadır. İncir üretimi için önem arz eden İlekleme işlemi için, başka illerden temin edilen İleklerden gelen hastalık ve zararlılardan dolayı sağlıklı incir üretimi yapmakta zorlanılmaktadır. Bu alanda hastalık ve zararlılardan ari ilek ihtiyacının karşılanması için yapılan araştırmalar neticesinden tespit edilen 15 tipte 45 adet İncir İlek  fidanlarının dikimini gerçekleştirdik. Fidanların temini devam etmek suretiyle dikimlerde belirli aralıklarla devam edecektir. Bursa’nın en önemli ihracat ürünlerinden biri olan Bursa Siyah İncirinin ününe ün katarak, sürdürülebilir ve uygulanabilir projelerle destek olmaktan dolayı mutluyuz. Projenin; üniversite, Kamu kuruluşu ve üretici üçlü saç ayağı teşkil etmeside ayrıca memnuniyet vericidir. Bugün fidan dikimi gerçekleştirilen Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ilek incir bahçesinin Bursa’mıza hayırlı olmasını diliyoruz ” dedi.
 
Bursa incir ilek proje imcirçekirdeği