Jeotermalden gelen domates bereketi

28 January Thursday, 2021
Türkiye'nin önde gelen jeotermal merkezlerinden Kütahya Simav’da jeotermal suyla, yaklaşık 300 dönüm alanda kurulu seralar ısıtılıyor. Bu seralarda üretilen Simav Eynal domatesleri büyük ilgi görüyor.
Jeotermalden gelen domates bereketi Türkiye'nin önde gelen jeotermal merkezlerinden Kütahya Simav’da jeotermal enerji hemen her alanda kullanılıyor.

Kullanılan alanların arasında tarım da var. İlçede yaklaşık 300 dönüm alanda kurulu seralar jeotermal suyla ısıtılıyor. Bu seralarda üretilen Simav Eynal domatesleri büyük ilgi görüyor.

Simav Belediye Başkanı Adil Biçer “Bölgemizde yaklaşık 20 yıldan beri jeotermal seracılık yapılıyor. Simav'ın konumu, rakımı, güneşten yararlanma süresi hususları dikkate alındığında Simav Eynal domatesine ayrı bir lezzet vermektedir.” dedi.

Coğrafi işaret başvurusunda bulunduklarını belirten Simav 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hakan Öztürk "Üretimimiz iyi tarım uygulamalarına tabidir. Tozlaşma ise bombus arısıyla sağlanmaktadır. Simav'da yaz aylarında üretilen domates ile kışın üretilenler arasında hiçbir fark bulunmuyor. Yazın dalından kopardığınız domatesin dayanımı ve lezzetiyle kışın kopardığınız domatesinki arasında hiçbir fark yoktur." diye konuştu.

Hakan Öztürk, seraların ve ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığınca periyodik olarak denetlendiğini, üretimde kullandıkları zirai ilaçların ise organik olduğunu sözlerine ekledi.

İlçede jeotermal enerjiden faydalanan yaklaşık 130 sera bulunuyor.
Kütahya simav domates sera jeotermal