Kadın balıkçılar denizler için güçleniyor

29 May Monday, 2023
Ankara’da Kadın Balıkçılar Derneği ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü mevzuat toplantısında bir araya geldi. Toplantıda kadın balıkçılarının sayısını artırmak ve güçlendirmek için atılacak adımlar ön plana çıktı.
Kadın balıkçılar denizler için güçleniyor
Kadın Balıkçılar Derneği ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü mevzuat analiz toplantısını Ankara’da gerçekleştirdi. Toplantıda kadın balıkçılarının sayısını artırmak ve güçlendirmek için atılacak adımlar ön plana çıktı.

Toplantının açılışında konuşan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz desteklere değindi. Türkyılmaz “Küçük ölçekli aile balıkçılığının temel taşlarından olan kadın balıkçılarımıza yönelik ulusal ve uluslararası fon kaynaklarından desteklenen sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve diğer sektör paydaşlarıyla birlikte birçok proje yürütülmektedir. Şu an burada bulunma sebebimiz olan, Kadın Balıkçılar Derneği tarafından yürütülen ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından fonlanan “Denizler İçin Güçleniyoruz” projesinin başta kadın balıkçılarımız olmak üzere tüm sektöre hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu proje de emeği geçen herkese sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Bakanlığımız tarafından kadın balıkçılarımızın da yer aldığı küçük ölçekli balıkçılık faaliyetlerini 2017 yılında destekleme kapsamına aldık. Bu destekleme modelinde 2017 yılından bu zamana kadar küçük ölçekli balıkçılarımıza 82,9 Milyon TL ödeme yapılmıştır. 2023 yılı desteklemesinde ise ilk defa balıkçı gemisi sahibi veya ortağı olan kadınlara %25 daha fazla destekleme ödemesi yapılacaktır. 55 ilden yapılan toplam 15.239 başvurunun, 720 adeti kadın balıkçılarımız tarafından gerçekleştirilmiştir.  Aslında balıkçılık sektöründeki kadın varlığı görünenden çok daha fazladır. Tekne bakımından ağ onarımına; balık kasalamaktan satışına kadar daha pek çok faaliyette kadın eli bunmaktadır. Küçük ölçekli balıkçılıkta ve içsu avcılığında tayfa olarak eşine yardım eden pek çok kadın balıkçının varlığı bilinmekledir. Bu katkı çok değerlidir.” dedi.

Kadın Balıkçılar Derneği Başkanı Sevinç Konkuş da kadınların daha güçlü olması için çalıştıklarını belirtti. Konkuç, bütün kadın üreticilere de birlik olma çağrısında bulunarak “Sadece denizlerde balıkçılık için ekosistemin korunması gereken her alanda faaliyetler yürütüyoruz. Kadınlar balıkçılıkta da çiftçilikte de birlikte hareket ederlerse daha başarılı ve güçlü olacaklardır.” şeklinde konuştu.
tarım orman kadın balıkçılı su ürünleri destek