Kadın kooperatifleri güçleniyor

01 February Thursday, 2024
Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi için Teknik Destek Projesi bütün hızıyla sürüyor. Aralarında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da olduğu 3 bakanlığın ortaklaşa yürüttüğü projede 4. Yönlendirme Toplantısı yapıldı. Toplantıda Konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, kadınların sosyo-ekonomik yönden güçlenmesi için çalışmaların süreceğini ifade etti.
Kadın kooperatifleri güçleniyor
Kadınların sosyo-ekonomik olarak güçlenmesi için çalışmalar sürüyor. Çalışmalardan birisi de Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi için Teknik Destek Projesi. Aralarında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da olduğu 3 bakanlığın ortaklaşa yürüttüğü projenin 4. Yönlendirme Toplantısı Ankara’da yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, kooperatiflerin kalkınma üzerindeki etkisine dikkat çekti. Başkan Çolakoğlu “Günümüzde yaşadığımız ekonomik ve sosyal dalgalanmalar tarımın stratejik önemini çok açık ve net bir şekilde ortaya koymuştur. Yerel tedarik zincirlerinin ve yerli üretimin öneminin anlaşıldığı bu dönemde bakanlık olarak küçük aile işletmelerini korumak, öncelikli konularımızdan biri olmuştur.” dedi.

Çolakoğlu kadının kırsaldaki önemini vurgulayarak “Kırsalın en önemli toplumsal figürü ve tarımın en büyük emek gücü olan kadınların sosyo-ekonomik yönden güçlenmesi ve bu şekilde bu sektörde daha fazla söz sahibi olmaları için pek çok proje üretiyor ve destekleme faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Bu yüzden kırsaldaki kadınların örgütlenerek bir araya geldikleri emekle ürünlerine değer kattıkları, girişimcilik ve pazarlama potansiyellerini açığa çıkardıkları, kooperatifler gibi son derece önemli ve değerli yapıların yaygınlaşması ve gelişmesi de başkanlık olarak temel hedeflerimizden biridir. Bu hedefe ulaştırmak için yürüttüğümüz proje ve faaliyetlerde mevcut kooperatiflerin gelişmesini, yeni kooperatifler kurulmasını destekliyoruz ve teşvik ediyoruz. Bu sayede başarılarıyla ön plana çıkmış, markalaşmış, ihracat yapan kadın kooperatiflerinin varlığı bizleri son derece memnun ediyor ve aynı zamanda gururlandırıyor.” ifadelerini kullandı.

İş birliğinin süreceğini ifade eden Çolakoğlu: “Bilindiği üzere ülkemizde kooperatifçiliğin en yaygın olduğu uzun süreli başarılı örneklerin bulunduğu sektörlerin başında tarım gelmektedir. Tarımsal amaçlı kooperatifler, yetiştiricilik, pazarlama, sulama gibi tarımsal üretimin farklı konularında faaliyetler gösterebilmektedir. Bugün bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren ve ortaklarının çoğunluğu kadın olan 162 tarımsal kalkınma kooperatifimizin faaliyetlerini bakanlık olarak yürütüyoruz. Ticaret Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren fakat gıda işleyip tarımsal faaliyette bulunan pek çok kooperatifin de eğitim ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İhtiyaç duydukları başka konularda da kendilerine rehberlik ve danışmanlık yapıyoruz. Bu bağlamda sürekli kooperatiflerimiz ile dirsek temasında olan onların ihtiyaç ve taleplerini dinleyen ve çözüm üretmek için çalışan bir bakanlık ve o bakanlığın birimi başkanlık olarak görev yapıyoruz.” diye konuştu.

Başkan Çolakoğlu’nun ardından söz alan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu da ticarette sağlanacak güçlenmeyi vurguladı. Genel Müdür Ustaoğlu “Cumhuriyetin yeni yüzyılı kadınların ülkelerin ekonomilerine ve kalkınmalarına yön veren, dinamikleri olmaya başladığı bir dönüşüm sürecine sahne oluyor. Bu süreçte adaptasyonu hızlı olanlar bir adım önde olacak. Dayanışmanın esas olduğu kadın kooperatiflerini ve cesur yürekli girişimci kadınlarımızı destekleyip iş birliklerimizi arttırırsak, yeni yüzyıla daha hızlı uyum sağlayabileceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından analizler ve veriler değerlendirildi.
kadın kooperatif güçlendirme tarım orman aile sosyal bakanlığı