Kahramanmaraş’ta organik zeytin yetiştiriciliği başlıyor

26 December Wednesday, 2018
‘’Sır Baraj Havzası Organik Zeytin Yetiştiriciliği ve Tüketici Bilinci Oluşturma Projesi’’ değerlendirme toplantısı Kahramanmaraş’ta yapıldı.
Kahramanmaraş’ta organik zeytin yetiştiriciliği başlıyor Haber: Erdem BAĞCI
 
Kamera-Fotoğraf: Zafer CANLI-Muhammed AKGÜN
 
Kahramanmaraş’ta organik zeytin yetiştiriciliğine başlanıyor. Bu kapsamda ‘’Sır baraj havzası Organik Zeytin Yetiştiriciliği ve Tüketici Bilinci Oluşturma Projesi’’ 2018 yılı değerlendirme toplantısı On İki Şubat ilçesi Kürtül mahallesinde yapıldı.

Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yıllar önce başlattığı çalışmalar neticesinde oluşturulan Sır Barajı Zeytin Havzasında Organik Zeytin yetiştiriciliği çiftçilerin katılımı ile bir değerlendirme toplantısında ele alındı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İbrahim Kargı proje hakkında katılımcılara bilgi verdi. Kargı, öncelikle proje üreticilerine konvansiyonel üretimden organik tarıma geçmeleriyle birlikte zirai mücadelede kimyasal mücadele yöntemlerini terk ederek biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerini uyguladıkları yine bitki besleme açısından da kimyasal gübreleri terk ederek ahır gübresi, yeşil gübreleme gibi biyolojik kökenli gübreleri kullandıklarını ifade etti. Yabancı ot mücadelesinde herbisit yerine mekanik mücadele ve talaşla malçlama uygulaması yaptırıldığını söyleyerek yapılan tüm bu uygulamaların amacının, ilimizde özellikle baraj havzasında bulunan zeytin alanlarının organik tarıma kazandırılarak, kimyasal kirliliği en aza indirmek, görünürlük faaliyetleri ile tüketici bilinci oluşturmak ve güvenilir gıdaya ulaşmak olduğunu söyledi.

Toplantıda bitkisel üretim ve bitki sağlığı şube müdürlüğü elemanlarından Ziraat Mühendisi Ali Kalaycı da organik zeytin yetiştiriciliği hakkında bilgi verdi.
 
maraş organikzeytin sirbarajıhavzası tüketicibilinci biyoteknik