Karadeniz Bölgesi'nde sofraların vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen hamsinin salamurasının yapımına başlandı. Ordu'da balıkçılık yapan birçok kişi, tuzladıkları hamsiyi bidon büyüklüğüne göre 20 ile 50 lira arasında satışa sunuyor.
Karadeniz Bölgesi'nde sofraların vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen hamsinin salamurasının yapımına başlandı. Ordu'da balıkçılık yapan birçok kişi, tuzladıkları hamsiyi bidon büyüklüğüne göre 20 ile 50 lira arasında satışa sunuyor.
Kentte 35 yıldır balıkçılık yapan Ayhan Güldüren, bu yıl hamsinin geçen yıla oranla fazla olmasıyla vatandaşların bol hamsi tükettiğini söyledi.
Bollaşan ve yağlanan hamsinin havaların da soğumasıyla salamurasının yapılmaya başlandığını belirten Güldüren, salamura olarak hazırladıkları hamsiyi bidonlarda satışa sunduklarını ve vatandaşların fazlasıyla ilgi gösterdiğini kaydetti.
Bidonun büyüklüğüne göre hamsi tuzlamasının fiyatının 20 ile 50 lira arasında değiştiğini anlatan Güldüren, hamsi bol olunca fiyatının düştüğünü ve vatandaşların rahatlıkla tükettiğini belirtti.
Hamsinin birçok şekilde tüketildiğini ifade eden Güldüre, kimi vatandaşlarında yaz mevsiminde özlemini duyduğu hamsinin halk arasında 'tuzlaması' olarak bilinen salamurasını hazırlayıp ya da satın alarak saklamaya başladığını anlattı.
Hamsi salamurasının yapılışını anlatan Güldüren, taze hamsinin önce temizlendiğini, bol tuzlu suda yıkandığını ve bu suyun güzelce akıtıldığını söyledi. Bu aşamadan sonra bir paket kalın tuzla hamsinin harmanlandığını ve bir süre harmanda kalan hamsinin bidonlara yerleştirildiğini söyleyen Güldüren, bidonun dibine bir avuç tuz koyulmasıyla doldurma işleminin başlayacağını belirtti. Tuzun üzerine bir avuç hamsi konacağını ve bidon dolana kadar bu işlemin devam edeceğini anlatan Güldüren, hamsi ile dolan bidona limon ve defne yaprağı konduktan sonra ağzının sıkıca kapatılacağını belirtti.
Güldüren, bir yıl depo ömrü bulunan salamuranın bozulmaması için güneş almayan yerlerde saklanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Balıkçı Mustafa Memiş ise hamsi tuzlamasına Karadeniz'de yaşayan vatandaşların yanı sıra başka illerde yaşayanların ve gurbetçilerin de ilgi gösterdiğini belirtti.
Siirt’te buğday hasadı şenlikle başladı. Kentte buğday üretiminin...
Devamını Oku ->
Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Kırsal Dezavantajlı Alanlar...
Devamını Oku ->
Kastamonu'da lise öğrencileri, atık ve doğadan topladıkları...
Devamını Oku ->
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, “Altındaneler Toprakla...
Devamını Oku ->
Mardin'de orman yangınlarıyla mücadele ve ormancılık...
Devamını Oku ->
"Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi"nin hibe desteğinden...
Devamını Oku ->
İzmir’in Seferihisar ilçesinde üretilen yavru sazan balıkları, iç...
Devamını Oku ->
İzmir Kınık Organize Tarım Bölgesi'nde oluşturulacak yüksek...
Devamını Oku ->