Kayseri 7.5 milyon yıl önce Afrika gibiymiş

12 September Thursday, 2019
Yamula Barajı eteklerindeki kurtarma kazılarında fil, gergedan, mamut ve zürafa fosillerinin ortaya çıktı. Çıkan bu fosiller Kayseri’nin milyonlarca yıl önce tıpkı Afrika’yı aratmadığını gösteriyor.
Kayseri 7.5 milyon yıl önce Afrika gibiymiş Kayseri’de yapılan kazılarda ilin 7,5 milyon yıl önce Afrika gibi bitki ve hayvan çeşitliliğine sahip olduğu ortaya çıktı.
Yamula Barajı eteklerinde bir çoban tarafından tesadüfen bulunan fosil kemiklerin ardından büyükşehir belediyesinin başlattığı kazılarda fil, gergedan, mamut ve zürafa fosilleri tespit edildi.
Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu Bulunan fosillerin arasında zürafa, fillerin atası olarak bilinen 4-5 tür, gergedan, üç toynaklı atlar ve boynuzlugillere ait örnekler var. 7,5 yıl önce Kayseri'de filler, zürafalar, gergedanlar sürüler halinde dolaşıyor. Gayet tropikal iklim söz konusu, günümüzün Afrika'sına benziyor. Yer yer yarı tropikal, sık ormanlık, ağaçlık ve aynı zamanda otluk ve sulak bir bölge. Dünyadaki fosiller küçük parçalar, bir alt çene parçası, diş parçası o kadar. Bizimki gibi böyle tüm kafatası ve diğer bütünlükte parçalar tek örnek. Bu kadar zaman korunaklı kalmasını koşulların uygun olmasına bağlıyorum.” dedi.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da fosillerin Kayseri Bilim Merkezi’nde sergileneceğini müjdeledi. “Fosillerin bütün halinde bozulmamış durumda olması dünya açısından da ilk. Bu bölgede filler, gergedanlar, zürafalar ya da fillerin ataları yaşamış. Bu tür hayvanlar şu an nerede yaşıyor, ormanlık alanlarda yaşıyor. Kayseri'nin jeomorfolojik (yüzey bilimi) yapısı yeniden gözden geçirilmeli. Bu alandaki tarih yeniden yazılmalı.” ifadelerini kullandı.
 
 
afrika kayseri fil gergedan zürafa doğa koruma baraj fosil