‘Kırmızı altın Safran’ konferansı

17 October Wednesday, 2018
Safranbolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen "Dünya Miras Kentinin Kırmızı Altını Safran" konulu konferansta konuşan İbrahim Saraçoğlu tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımı konusunda bilgiler verdi.
‘Kırmızı altın Safran’ konferansı Safranbolu Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Dünya Miras Kentinin Kırmızı Altını Safran" projesi kapsamında konferans düzenlendi.

Konferansta konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, bitkilerin faydaları ve kullanımları konusunda bilgiler verdi.

Saraçoğlu, bitkilere eskiden ilgi duyulmadığını vurgulayarak, 1950'li yıllarda yabancı uzmanların ülkemizdeki binlerce bitkiyi yurtdışına kaçırdıklarını belirtti.

Saraçoğlu, “Köylülerimiz çok misafirperver. Her köylü tohumları esirgemeden veriyor. Lahana, domates, patlıcan... Ne istenirse veriyorlar. 25 sandık tohum götürüyorlar Amerika’ya. Yaklaşık 60 bin bitki örneği toplandı.” Şeklinde konuştu.  

Ekmekte kullanılan gluten konusunda da bilgiler veren Saraçoğlu, ekmeğin içinde yüzde 5-6 glutenin bulunması gerektiğini ve çok faydalı olduğunu vurguladı.

Konferans sonunda katılımcıların sorularına cevap veren Saraçoğlu’na Karabük Valisi Kemal Çeber ile Safranbolu Kaymakamı Fatih Ürkmezer tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi. 
 
safran saraçoğlu safranbolu kırmızı altın