Leblebi diyarı “Serinhisar”

24 January Thursday, 2019
Çerezlerin en çok tüketileni, atıştırmalıkların baş tacıdır leblebi. Her ne kadar leblebi denince akla hemen Çorum gelse de Denizli de bu konuda ‘söz sahibiyim’ diyor. Zira 33 bin tonluk leblebi pazarının yüzde 80’ini Denizli karşılıyor. Gelin güzel görüntüler eşliğinde leblebi diyarı Serinhisar’a gidelim.
Leblebi diyarı “Serinhisar” Haber: Denizli İl Enformasyon

Türkiye'de leblebi denilince akla her ne kadar Çorum gelse de, ülke genelindeki 33 bin tonluk leblebi pazarının yüzde 80'i Denizli'den karşılanıyor.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya Türkiye Leblebi ihracatının yüzde 50 den fazlasının Denizli’den yapıldığını ifade ederek” Türkiye leblebi üretimi 2018 yılı itibariyle yaklaşık 32-34 bin ton civarındadır. Ülkemiz leblebi üretiminin %80’i, ihracatının %60’ı Denizli’de yapılmaktadır.

Denizli İlinden 2018 yılı içerisinde yapılan ihracat rakamı toplam 6036 ton ’dur. 2018 yılında başta Tunus, İspanya, Yunanistan, İtalya ve İsrail olmak üzere toplam 35 farklı ülkeye leblebi ve mamulleri ihracatı yapılmıştır. 'Denizli leblebisi', 2009 yılında coğrafî işaret belgesiyle tescillenerek üretimindeki temel esaslar belirlenmiştir.

Denizli’de leblebi üretimi hakkında bilgi veren İl Müdürü Yılmaz Erkaya ”Denizli’de Leblebi üretimi ağırlıklı olarak Serinhisar ve Tavas ilçelerinde bulunan geleneksel küçük ölçekli aile işletmelerince üretilmektedir. İlimizde Leblebi üretimi yapan irili ufaklı 200 işletme vardır. Bir çoğunun küçük aile işletmeleri olan ve yeterli mali güce sahip olmayan iş yerlerini hijyen yönetmeliğine uygun hale getirmek amacıyla Serinhisar eski Kaymakamlarımızdan Seyfullah Hacımüftüoğlu öncülüğünde yapımı tamamlanan “Leblebi İmalatçıları Küçük Sanayi Sitesi’nin açılmasıyla birlikte Serinhisar Leblebiciliği var olan kalitesine daha da kalite katmıştır. 96 işyeri bulunan sitede her bir üyeye ait imalathane bulunmaktadır.” Açıklamasında bulundu.

Leblebi imalathanesi 1960`larde Tavaslı Rasim Baştaş isminde bir usta getirmiştir. Serinhisar’daki üreticiler, onun çıraklarıdır. Serinhisar’da leblebi imalathaneleri 1980 yılından sonra yaygınlaşmaya başlamıştır. Gerçekten ustalık isteyen bir meslektir. Leblebinin kalitesi, hammaddesi nohutla beraber ustasından belli olur. Serinhisar’da günlük 80-100 ton üzerinde leblebi üretiliyor. Bu da Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 60'ına tekabül ediyor. Buradan 500 hane geçimini sağlamaktadır.

Leblebi, nohutun farklı sıcaklıklarda kavrulmasıyla elde edilen bir kuruyemiş çeşididir.  Üretilmesinde uygulanan işlemler ve işlem süresi dikkate alındığında üretimi çok zor olan leblebi, başta protein ve karbonhidrat olmak üzere besin öğeleri açısından zengin bir içeriğe sahiptir.
 
denizli leblebi serinhisar nohut