Mantara klasik müzik takviyesi

11 December Tuesday, 2018
Hatay’da çiftçi Fırat Taşar, kurduğu ses sistemiyle istiridye mantarlarına klasik müzik dinletiyor. Klasik müziğin olumlu etkisini keşfeden Fırat Taşar, sevgiyle büyüttüğü mantarlarının klasik müzikle çoğaldığına inanıyor.
Mantara klasik müzik takviyesi Hatay Arsuz’da üreticilik yapan Fırat Taşar, 120 metrekarelik tesiste mantar yetiştiriyor. Ancak o diğer yetiştiricilerden ufak bir farkla ayrılıyor.

Klasik müziğin olumlu etkisini keşfeden Fırat Taşar, sevgiyle büyüttüğü mantarlarının klasik müzikle çoğaldığına inanıyor. Taşar “Bir yerde okuduğum makale sonucunda 2 buçuk yıl boyunca bitkiler üzerinde yapılan araştırmada rock müziğin bitkiler üzerinde onların üzerindeki etkilerinin daha fazla üremelerini ve daha fazla geliştirdiğini öğrendim. Klasik müziklerin ise bitkiler üzerinde daha az solgun yaprak ürettiğinin yanı sıra üremelerinde etkili olduğunu okudum. Ben de mantarlarımı bu şekilde yetiştirmeye karar verdim” dedi.

Taşar gençleri mantar üretimine de davet ederek “İlçe tarım ve orman müdürlüğünün katkılarıyla bu işi yapmaya karar verdim. Yaklaşık 4 aylık kurum sürecinin ardından tesisimizi kurduk ve kompostlarımızı getirdik. 35 günlük bir süreçte ürünlerimizi almaya başladık. Gençlerimiz korkmasın mantar üretimi gerçekten kolay bir iş.” ifadelerini kullandı.

Taşar son olarak üç aylık süreçte 4 ton ürün elde edeceğini belirtip “Hatay’da daha fazla kültür mantarı tanınıyor ama istiridye mantarı kültür mantarları arasından en fazla proteine sahip olan bir çeşit. Yeni başladığım için 120 metrekareye sahip bir tesisimiz var burada. Yaklaşık 12 ton kompostlarımız var bunlardan 3 aylık bir süreçte yaklaşık 4 ton ürün almayı hedefliyoruz." Şeklinde konuştu.
 
mantar klasik müzik hatay