MOBİTEM görücüye çıktı

08 September Thursday, 2022
Sıfır maliyetle güneş enerjisinden tarla sulaması yapan MOBİTEM Ankara’da tanıtıldı.
MOBİTEM görücüye çıktı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Türkiye Elektromekanik Sanayi Anonim Şirketi TEMSAN tarafından geliştirilen MOBİTEM Ankara’da görücüye çıktı.

Tanıtımı yapılan MOBİTEM sayesinde sıfır maliyetle çiftçi ihtiyaç duyduğu suyu, güneş enerjisinden elde ettiği gücü kullanarak tarlaya pompalayabilecek.

Ankara Ayaş’taki MOBİTEM tanıtımına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider katıldı. Bakan Dönmez MOBİTEM ile ilgili bilgi vererek “ Bunun 5 kilovatlık ve 15 kilovatlık diğer güçleri de üretebilen tesislere de çalışıyorlar. Çok kısa süre içinde de onların üretimi gerçekleşmiş olacak. Bu sayede kuru tarım yapılan yerlerde sulu tarıma geçiş için bir fırsat doğmuş olacak. Ya da elektrik şebekesinden enerji kullanma imkanı olmadığı için çiftçimiz bunu motopomplar ile yapmaktaydı. Yani akaryakıt kullanıyordu. Benzinli pompalar ya da motorinli (mazotlu) pompalar kullanıyordu. Bunların maliyetlerini sıfırlamış oluyoruz bu sisteme geçmek suretiyle. Ayrıca çevreye hiç zarar vermeden yapıyoruz bunu. Motopomplar biliyorsunuz çalışırken egzozundan karbondioksit salıyor. Bunları da önlemiş oluyoruz. Temiz, Allah’ın verdiği nimeti enerjiye çevirmiş oluyoruz. Biz çiftçinin dolayısıyla bitkinin ihtiyaç duyduğu suyu, güneş enerjisinden temin etmiş olacağız” dedi.

MOBİTEM’in şu an Ar-Ge ve pilot üretim çalışmalarının devam ettiği bilgisini paylaşan Dönmez, “TEMSAN çok kısa bir süre içerisinde bunun seri üretimine de geçecek. Bunun satış ve satış sonrası destekleri ile alakalı olarak da Tarım Kredi Kooperatifi ile temas halindeyiz. İnşallah bu ürünleri Tarım Kredi Kooperatiflerinin bayileri üzerinden çiftçilerimizle buluşturmuş olacağız. Kredi imkanları dahilinde” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider de işbirliği vurgusu yaparak Dönmez’e desteklerinden dolayı teşekkür etti. Yöre halkına da ayrıca müjde veren Gizligider, tohum desteğinin yapılacağını söyledi. İhale sürecine giren İlhanlı Barajı ile yörede 3 bin 500 dönümden daha geniş bir alanın sulanacağını da açıkladı.
güneş enerjisi tarla sulama mobitem tarım orman enerji fatih dönmez gizligider ebubekir