Kuraklık ve aşırı kullanım sebebiyle yer altı suları hızla çekilen Konya'da, bir dekardan 1200 kilogram mısır, özel ekim ve sulama teknikleri kullanılarak normalin yarısı kadar suyla üretildi
En büyük sorunu kuraklık olan ve aşırı kullanım nedeniyle yer altı suları hızla çekilen Konya'da, bir dekardan 1200 kilogram mısır, özel ekim ve sulama teknikleri kullanılarak normalin yarısı kadar suyla üretildi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Danışmanı Prof. Dr. Bayram Sade, KOP İdaresi Danışmanı Ziraat Mühendisi Mevlüt Vanoğlu ile birlikte, Göçü köyünde mısır üretimiyle ilgili bir proje gerçekleştirdiklerini söyledi.
Konya Ovası'nda en büyük sorunun su sıkıntısı olduğuna dikkati çeken Sade, projeyle girdi maliyetlerini azaltıp en az su tüketimiyle en yüksek verimi almayı, çiftçiye bu konuda örnek olmayı amaçladıklarını anlattı.
2012 yılı içinde gerçekleştirdikleri projede mısır ekimini mayıs ayında, hasadı ise kasım ayında yaptıklarını belirten Sade, özel ekim tekniği ve damla sulama sayesinde dekardan aynı oranda mısırı, bin ton yerine sadece 582 ton su kullanarak ürettiklerini söyledi.
Sade, çiftçilerin tarlayı hazırlarken hem derin ve devirerek sürüp hem de baharda toprağı parçalayıcı aletlerle işledikleri için nemin kaybolduğunu vurguladı. Güz döneminde toprağı, içinde su toplamak için çizerle açtıklarını ve bahar döneminde de yırtma tekniğiyle tohum ektiklerini belirten Sade, bu yöntemle toprakta nem kaybolmadığı için ilk dönemde hiç sulama yapmamalarına rağmen, tohumların yüzde 90'ında topraktan çıkışı sağladıklarını kaydetti.
Prof. Dr. Sade, bu yöntemin, çok geniş alanların sulanması ve daha fazla üretim anlamına geldiğini belirterek, bu anlamda da bu yöntemin çiftçilerce uygulanmasının, Konya başta olmak üzere Türk tarımına büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
Samsun'un Bafra ilçesinde, 2025 yılında ekimi yapılan tütünün...
Devamını Oku ->
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte meyveciliğin merkezi...
Devamını Oku ->
Ankara'da sürdürdüğü şehir hayatını bırakan Nurcan Göçmen,...
Devamını Oku ->
Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, flamingolar için 24 saat...
Devamını Oku ->
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri Kahramanmaraş’ta yaralı...
Devamını Oku ->
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay bayram tatilinde...
Devamını Oku ->
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Yağışların ve Uludağ'daki karların...
Devamını Oku ->
Kışı karlar altında geçiren Van’da yağışlar barajlardaki su...
Devamını Oku ->