Muğla’da zeytincilik çalıştayı yapıldı

01 April Friday, 2022
Muğla’da gerçekleştirilen zeytincilik çalıştayı tamamlandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği çalıştayda üretimde strateji belirleme ve bilimsel çalışmalar masaya yatırıldı.
Muğla’da zeytincilik çalıştayı yapıldı HABER-KAMERA: Muğla İl Enformasyon
 
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ortaklaşa birçok akademisyenlerin ve paydaşların katılımıyla Muğla’da “Zeytincilik Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Çalıştaya Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, , İlçe Kaymakamları, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Kurum müdürleri ve başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve üreticiler katıldı.

Yoğun katılımın olduğu Zeytincilik Çalıştayı kısa film gösterisi ve ardından protokol konuşmaları ile devam etti.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak konuşmasında zeytini ve zeytinciliğin Muğla için önemine değindi. Zeytinlerde verimsizliğin nedenlerinin Araştırılması ve Sorunların Giderilmesi projesi çalışmaları ile elektronik erken tanı sitemi ile Muğla’da erken uyarı sistemi kurduklarını ve üreticileri önceden bilgilendirdiklerini ifade etti. Ayrıca Muğla’da 17 milyon zeytin ağaç varlığından ve bu sayıyı arttırmaya yönelik 50 bin zeytin fidanı dağıttıklarından söz etti. Muğla ili için ortak iş birliği içinde düzenlenen çalıştayın zeytincilikteki önemine değinerek, 1 Nisan’da gerçekleştirilecek olan Zeytinyağı Kalite Ödül Töreninde sonuç bildirgesini paylaşacaklarına ifade ederek, çalıştayın hayırlı olmasını diledi.
MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek konuşmasında Kuran-ı Kerim’de yedi yerde zeytinin adının geçtiğine ve içinde şifa barındırdığına dikkat çekti. Zeytini en sevdiği ürün olduğunu söyleyen Çiçek, zeytine ve zeytinciliğe verdiği öneme değindi. Zeytinciliğin gelişmesi adına verilen her çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını ifade eden Çiçek, bilimsel olarak yapılacak tespitler açısından bu çalıştayın önemine değindi. Çalıştayın hayırlı olmasını diledi.

Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan konuşmasına her zaman zeytin üreticisinin yanında olduğunu vurgulayarak başladı. Devletin desteklerine ve Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün zeytincilik alanında yapmış olduğu çalışmalarına değinerek teşekkür etti. Ortak işbirliği içinde ortaya çıkacak sonucun zeytincilik açısından önemli olduğuna değinen Gökcan, AB coğrafi işaret alarak bizi gururlandıran Zeytinyağı Kalite Ödül Törenine katılmayı arzu ettiğini ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Muğla Valisi Orhan Tavlı konuşmasında Muğla için tarımın önemine değinerek 20 milyona yakın zeytin varlığı ve 17 binin üstünde üreticisiyle tarımsal üretimde önemli yere sahip olduğuna değindi. Ayrıca Muğla’da sağlık turizmini geliştirmek adına atılacak adımların önemine değinerek kurulacak  “Apiterapi Merkezinin” sağlık turizmini canlandıracağına değindi. Menteşe Devlet Hastanesinde sağlık hizmetini destekleyecek  “Apiterapi Merkezi” açılacağının müjdesini verdi. Birçok paydaşla birlikte Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaya koyduğu Zeytincilik Çalıştayının önemine değinerek, katılımcılara teşekkür etti. 

Program sonunda MSKÜ Zeytincilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç Dr. Figen Çukur çalıştay hakkında sunum yaptı.

İki gün boyunca sürecek çalıştayda üretimi strateji belirleme ve bilimsel çalışmalar masaya yatırılacak. 

5 ayrı masa oluşturulan çalıştayda 1. masada Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya (Ankara Üniversitesi) başkanlığında zeytin ıslahı, zeytin gen kaynakları, zeytin yetiştiriciliği, hastalık ve zararlıları ile mücadele yöntemleri görüşülecek. 2. masada Prof. Dr. Mehmet Emin Duru (MSKÜ) başkanlığında zeytin ve zeytinyağı kalitesi ve gıda güvenliği; 3 masada Prof. Dr. İlkay Dellal (Ankara Üniversitesi) başkanlığında İklim Değişikliği, Sürdürülebilir Zeytincilik İlişkisi ve Politika Önerileri; 4. masada Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş (Akdeniz Üniversitesi) başkanlığında tarımsal yayım, değişim yönetimi, çiftçi eğitimi, kırsal kalkınma, kırsal turizm, zeytin turizmi; 5. masada ise Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu (Uludağ üniversitesi) başkanlığında zeytin ve zeytinyağı pazarlaması ve markalaşma, zeytincilik ve kooperatifleşme, zeytincilik ve coğrafi işaret kavramı görüşülecek.
muğla zeytin zeytinyağı çalıştay toplantı