Öğrenciler köyde doğa ile tanışıyor

07 December Friday, 2018
Bilecik'in Osmaneli ilçesinde öğretmenlik yapan Mehmet Pesen, hazırladığı proje çerçevesinde, öğrencilerinin doğal yaşamı yakından tanımaları amacıyla, haftanın bir günü dersleri bir köy okulunda işliyor.
Öğrenciler köyde doğa ile tanışıyor Bilecik'in Osmaneli ilçesinde öğretmenlik yapan Mehmet Pesen, avukat olan kızının sözlerinden etkilenerek hazırladığı proje çerçevesinde, öğrencilerinin doğal yaşamı yakından tanımaları amacıyla, haftanın bir günü dersleri bir köy okulunda işliyor.

İlçedeki Osmangazi İlkokulunda görev yapan 27 yıllık öğretmen Mehmet Pesen, 23 yaşındaki avukat kızının "inek, eşek ve tavuğu" canlı olarak hiç görmediğini söylemesi üzerine, öğrencilerinin doğal yaşamı tanımaları için bir proje hazırladı.

Osmaneli Kaymakamlığı, belediye, Milli Eğitim Müdürlüğü ve köy muhtarlığının desteği, öğrenciler ve ilgili kurumlardan ekiplerin katılımıyla Düzmeşe köyünde kullanılmayan eski bir okul binasının onarılmasını sağlayan Pesen, her hafta bir gün dersleri burada işlemeye başladı. 

Belediyeye ait otobüsle taşınan öğrenciler, köy yaşamını, bazı ürünlerin ekimini, hasadını, doğal gıda ve beslenmeyi yerinde deneyimliyor, çevre temizliği yapıyor. Öğrenciler, köy halkına ait inekleri besleyip, süt sağma deneyimi yaşıyor. Minik öğrenciler, ineklerin sütünden velilerinin yaptığı sütlaçları, kendilerini ziyarete gelenlere ikram ediyor. 

Öğretmen Mehmet Pesen “Proje ile öğrencilerimiz doğa ile ilgili bilgileri kalıcı hale geliyor. Tabiatta yaşayan canlıları çocuklar yerinde öğrenebiliyor. Doğal üretimi deneyimleyebiliyor.” dedi.

İlçe Belediye Başkanı Münür Şahin de çocukların burada doğal yaşam ile tanıştıklarını belirtip “İlkokul öğrencilerimiz Düzmeşe köyüne gelerek yaşamı öğrendiler, içerisinde inek sağma var, hayvanlarla birlikte doğal ortamda yaşama var. Çocuklar ile görüştüğümüz zaman da çok şey öğrendiklerini, köy yaşamını özellikle büyüklerin bile onlardan dinlediğinde merak eder haline geldiğini görüyoruz. Bunda da projenin amacına ulaştığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Osmaneli Kaymakamı Naif Yavuz da projenin ilçe geneline yaymayı düşündüklerini ifade ederek “Özellikle ilkokul çağındaki bütün çocuklarımıza, ilçe genelindeki bütün çocuklarımıza uygulatmayı düşünüyoruz. Çocuklardaki mutluluğu gördük. Belki içlerinde ilk defa hayvana dokunan çocuklarımız var. Biz de bu projeye maddi manevi destek veriyoruz. Bu bir ekip işi inşallah bunu bütün ilçede uygulatacağız.” şeklinde konuştu.
 
bilecik öğrenci köy eğitim