Ordulu çiftçilere manda desteği

23 October Friday, 2020
Ordu’da unutulmaya yüz tutan manda yetiştiriciliğini canlandırmak amacıyla hayvan yetiştiricilerine manda ve malak dağıtıldı.
Ordulu çiftçilere manda desteği Haber: Ordu İl Enformasyon

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleri hayvancılığa can suyu olmaya devam ediyor.

Ordu’da manda yetiştiriciliğini geliştirmek amacıyla hayata geçirilen “Manda Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi”ne üreticilerden çok sayıda başvuru oldu.

Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ortak projesi kapsamında Aybastı ilçesindeki çiftçilere manda dağıtıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Perşembe Yaylası'nda düzenlenen manda dağıtım töreninde, 16 yetiştiriciye 2'şer anaç damızlık ve 2'şer malak olmak üzere toplam 64 baş manda dağıtıldığını söyledi.

Daha önce çiftçilere 330 koyun, 4 bin kaz dağıtımı yapıldığını belirten Güler, mandaların üreticilerin geçim ve kalkınmaları için önemli bir kaynak olacağını ifade etti.

Güler, dağıtılan her bir mandanın üreticilere ciddi gelir kazandıracağına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Bu mandalarımızdan dişi olanları gebe, yani kısa bir süre sonra çoğalacaklar. Bu da çiftçilerimiz için bir avantaj olacak. Dağıtımını yaptığımız mandalarımızla yeni bir sahada üstünlük kazanmış olacağız.
Vatandaşlarımız dağıttığımızdan andan itibaren mandaları sağabilecek. Onların etinden, sütünden fazlasıyla faydalanabileceğiz."

Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu’da çiftçilere verilen destekler hakkında bilgi verdiği konuşmasında, "İlimizde hayvan varlığı Bakanlığımızın verdiği destekler ve ilimizde uyguladığımız projeler neticesinde her yıl artış göstermiştir. 10 yıl öncesiyle bugünü kıyasladığımızda 10 yıl önce 100 bin civarında olan büyükbaş hayvan varlığımız bugün 162 bin rakamına, yine 10 yıl önce 86 bin olan küçükbaş hayvan varlığımız ise bugün neredeyse 2 katına çıkarak 166 bin rakamına ulaşmıştır. İlimizde orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısı da her geçen gün artmıştır. Tabi tarım uzun soluklu bir iş. Tarımda bugün koy yarın al diye bir şey yok. Ben inanıyorum ki ilimizde manda yetiştiriciliği konusunda da çok iyi yerlere geleceğiz. Bugün dağıtımı gerçekleştirilen mandaların yetişicilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ayrıca göreve başladığı günden bu yana tarıma verdiği desteklerden dolayı Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler’e üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum.” dedi.

Devlet destekleriyle işlerini büyüttüğünü belirten üretici Hasan Aksoy ise yıllardır manda yetiştiriciliği yaptığını belirterek, “Her işin olduğu gibi bu işin de zor yanları var. Atalarımız emek olmadan yemek olmaz demiş. Biz buna inanıyoruz, çok çalışıyor ve üretiyoruz.”dedi.
ordu manda destek hibe hayvancılık tarım ve orman