Organik tarımda “iplik solucanı” dönemi

26 November Monday, 2018
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nde yapılan çalışmalar sonucunda üretilen iplik solucanı ilaçsız ve organik tarımda kullanılabilecek. Türkiye’deki bütün arazi şartlarında hayatta kalan solucanının seri üretimine 2- 3 yıl içince geçilmesi planlanıyor.
Organik tarımda “iplik solucanı” dönemi Organik tarımda, biyolojik mücadele içim kullanılmaya çok uygun bir tür olan iplik solucanı, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nde yürütülen çalışmalar sonucunda üretildi.
Türkiye’deki bütün arazi şartlarında hayatta kalan iplik solucanı, sebze ve meyvelere zarar veren böcekleri öldürüp, tarım ilacı kullanılmasını ortadan kaldıracak.
Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Susurluk, dünyada 4 ülkede organik tarım elde etmek için kullanılan iplik solucanı üretmeyi başardı.

Solucanların toprağa bırakıldıktan sonra ürediğini ve sebze ve meyvelere zarar veren böceklerin içine girip onları öldürdüğünü anlatan Prof. Dr. Alper Susurluk, “Dünyada iplik solucanları tarımda Amerika, Almanya, Hollanda ve İngiltere'de üretilip kullanılıyor. Yurt dışından bu solucanları almak oldukça maliyetli. Tarımda ilaç alternatifi olacak bir proje. Toprakta ufak bir canlı olan iplik solucanını laboratuvar ortamında ürettik. Bu iplik solucanı sebze ve meyvelere zarar veren haşeratın içine girip onları öldürüyor. Ürettiğimiz bu canlıyı çoğaltıp toprağın içine yerleştirdik. Bu canlılar meyve ve sebzelere zarar veren haşeratı yok ediyor. Ziraî ilaç kullanımını asgariye indirecek, yüzde yüz organik tarım elde edilebilecek. İplik solucanını üretmek için tüm illerden toprak getirip tahlil ettik. Türkiye’deki topraklara uyumlu solucanı üretmeyi başardık.” dedi.
İplik solucanının tarlada 6 ay etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Susurluk, iyi bir altyapı oluşursa solucanın seri üretimine 2-3 yıl içinde geçileceğini sözlerine ekledi.
 
Bursa uludağ üniversitesi iplik solucanı organik tarım biyolojik mücadele