"Sebze fiyatları normal seviyelerine iniyor"

06 February Wednesday, 2019
Son günlerde çeşitli sebeplerden yükselen sebze meyve fiyatları normal seviyelerine inmeye başladı. Açıklama Türkiye Haller Federasyonu’ndan geldi. Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, bundan sonra rakamların daha da ineceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Çetin geçen kış mevsimi, aşırı yağış, hortum ve sel felaketleri tarımsal üretimde ciddi zarara neden oldu.

Bir çok üründe yaşanan rekolte kayıpları ile sebze fiyatları da yükseldi. Esnafı da tüketiciyi de sıkıntıya sokan yüksek fiyatlar düşüşe geçti.

Çarşı pazarda meyve sebzenin yanına yaklaşamayan tüketicileri rahatlatacak açıklama Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş’tan geldi.

Hava koşulları sebebiyle ocak ayındaki üretimin yüzde 30 azaldığına dikkati çeken Akbaş, özellikle şubat ayıyla birlikte artan sebze fiyatlarında ciddi düşüş görülmeye başladığını ifade etti.

Fiyatlarda düşüşün devam etmesini beklediklerini anlatan Akbaş, şöyle devam etti:

"Patlıcan fiyatlarında yüzde 50'lik düşüş oldu, domatesteki düşüş ise yüzde 35'i buldu, salatalığın fiyatı ise yüzde 20 ucuzladı. Bundan sonra havaların ısınmasıyla birlikte rekolte artacağı için fiyatların daha da makul seviyelere ineceğini tahmin ediyoruz. Düşen fiyatlara rağmen artan rekolte çiftçimizi memnun edecektir. Esnafımız gerçekleşen bu düşüşten gayet memnundur. İnşallah bundan sonra fiyatlar daha da düşecek, hem esnafımız hem çiftçimiz kazanacaktır. Bugünden itibaren sebze fiyatları artık normal seviyelerine iniyor. İnşallah fiyatlar bundan sonra daha da düşecek diye tahmin ediyoruz."

Akbaş, tüketici fiyatları bazında ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışının yüzde 87,87 ile çarliston biberde görüldüğünü hatırlatarak, normale dönüşle birlikte söz konusu ürünün yüzde 30 ucuzladığını söyledi.

Hal esnaflarından Ekrem Mardinli de düşmeye başlayan fiyatlardan dolayı memnun olduklarını belirterek, "Satış olmadıktan sonra artan fiyatın ne tüketiciye ne de çiftçiye yararı olur. Başta salatalık, patlıcan, domates ve biber olmak üzere tüm sebzelerin fiyatlarında ciddi düşüş var." diye konuştu.

Çiftçi ve aracının piyasaya sebze sunmak için büyük çaba gösterdiğini dile getiren Mardinli, "Havalar güzel gidiyor, bundan sonra ister istemez fiyatlar halkımızın ve çiftçimizin, üreticinin ve tüketicinin memnun olacağı seviyelere inecektir. " değerlendirmesinde bulundu. 
 
sebze meyve fiyatları hal pazar türkiye haller federasyonu