Antalyada 2 dereceye kadar düşen sıcaklık sebebiyle seralarda soba yakılmaya başlandı.
Antalya'da etkili olan soğuk sebebiyle ürünlerinin donmasından korkan üreticiler seralara soba kurdu. Ellerinde termometreler ile seralarını köşe bucak dolaşıp sıcaklığı ölçen üreticiler sıcaklığın sıfırın altına düşmemesi için bu defa seralara bol bol kömür çuvalı taşıdılar.
Özellikle gece saatlerinde kendini gösteren ve 2004 yılından bu yana en soğuk günlerini yaşayan Antalya'da soğukla mücadele her alanda devam ediyor. Türkiye'nin sebze ve meyve üretim merkezi olan kentte üretici de ürünlerini kurtarma telaşına düştü. Yılın bu zamanlarında soğuk havaya alışık olan çiftçi, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan don uyarısının ardından adeta alarma geçti. Üretici Eylül ayında toprağa koyduğu ve 9 ay boyunca bir çocuk gibi baktığı domatesini soğuktan korumak için canla başla çalışıyor. Gece hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte saat 22.30'da fenerler ile seralarına koşan üretici, tatlı bir çalışma içerisine girdi. Domates seralarını kömür sobalarıyla donatan üreticiler, ürünlerini çuval çuval taşıdıkları kömür çuvallarıyla kurtarmaya çalışıyorlar. Bir dönümlük serada yaklaşık 5 ayrı bölgede soba yakan çiftçiler, geceyi de seralarda geçiriyorlar. Ocak ve Şubat aylarında Antalya'nın soğuk olduğunu ancak zirai don uyarısına her zaman gerek duyulmadığını söyleyen üretici Süleyman Rüzgar, meteorolojinin yanı sıra internetten de don olaylarını takip ettiklerini söyledi. Şu anda Antalya'da zirai don uyarısı olduğunu bu sebeple de serayı belli bir sıcaklıkta tutmaları gerektiğini ifade eden Rüzgar, bunu da soba kurarak sağladıklarını anlattı. Rüzgar, ürünlerin donmasının büyük mali külfete sebep olacağını söyledi.
20 yıldır seracılıkla uğraşan Ahmet Demir de serasını sobalarla donattı. Kurduğu sanayi tipi kömür sobalarının borularını da adeta bir kalorifer tesisatı gibi seranın arklı noktalarına ulaştırmayı başaran Ahmet Demir, daha önce odun kullandıkları için her iki saatte bir sobaları kontrol etmeleri gerektiğini ancak kömür kullanmaya başladıklarından bu yana rahatladıklarını söyledi. Sera içindeki termometrelerin 2 dereceyi gösterdiği andan itibaren soba yakmak zorunda olduklarını söyleyen Demir, ürünlerin hasat zamanına yakın bir dönemde en çok korktuklarının soğuk hava olduğunu sözlerine ekledi.
Samsun'un Bafra ilçesinde, 2025 yılında ekimi yapılan tütünün...
Devamını Oku ->
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte meyveciliğin merkezi...
Devamını Oku ->
Ankara'da sürdürdüğü şehir hayatını bırakan Nurcan Göçmen,...
Devamını Oku ->
Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, flamingolar için 24 saat...
Devamını Oku ->
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri Kahramanmaraş’ta yaralı...
Devamını Oku ->
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay bayram tatilinde...
Devamını Oku ->
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Yağışların ve Uludağ'daki karların...
Devamını Oku ->
Kışı karlar altında geçiren Van’da yağışlar barajlardaki su...
Devamını Oku ->