Siirtli üretici menengiç fiyatından umutlu

15 September Thursday, 2022
Siirt’in 150 ile 400 yıllık menengiç ağaçları üreticilere ek gelir sağlıyor, kent tarımına ve ekonomisine önemli katkı sağlıyor. İç piyasada bu sezon menengiçin kilogram fiyatının 500 liraya kadar çıkması bekleniyor.
Siirtli üretici menengiç fiyatından umutlu Asırlık ağaçlar verimiyle tarımı, getirisiyle üreticiyi kalkındırıyor.

Siirt'in kıymetli ürünlerinden bıttım diğer adıyla menengiç, 300 yıllık ağaçlarda yetişiyor.

Siirt'in Tillo ilçesine bağlı Fersaf, Sinep, Halenze ve İkizbağlar köylerinde yaşları 150 ile 400 yıllık olan bıttım ağaçları, ilk günkü gibi ürün vermeye devam ediyor. Bu ağaçların koruma altına alınması için Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü çalışma başlattı.

300 yıllık bıttım ağaçlarının asırlara meydan okuduğunu söyleyen Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, tarihi ağaçlara sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Günbat, “Bugün Tillo bölgesinde asırlık bıttım ve fıstık ağaçlarımızı gezdik. Maalesef bu sene bıttımda ürün yok denecek kadardır. Ama bu asırlık ağaçlarımızı muhakkak sahiplenerek gelecekte Siirt tarımına, ekonomisine katkılarını görüyoruz. Hem de bu ağaçları yaşatmamız gerekiyor. Bu sene bıttımın az olması büyük ihtimalle fiyatlara da yansıyacaktır. Bu ağaçları canı gönülden sahiplenip, bakımlarını Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Ziraat Odası ve valiliğin de katkılarıyla yapmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.

Geçen yıl iç piyasada 350 liraya satılan bıttımın kilogram fiyatının bu yıl ürünün az olması nedeniyle 500 liraya kadar çıkması bekleniyor.  
siirt bıttım mennegiç asırlık ağaç ziraat tarım ve orman