Sitrik asit üretim hedefi artıyor

20 July Wednesday, 2022
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Adana’daki Türkiye’nin ilk sitrik asit üretim tesislerini gezerek “ithalat yerine kendimizin üretiyor olmasını çok değerlidir.” dedi.
Sitrik asit üretim hedefi artıyor Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Türkiye’nin ilk sitrik asit üretiminin yapıldığı tesisi ziyaret etti. Adana’da yer alan tesisleri inceleyen bakanlar üretim ile ilgili bilgi aldı.

Kirişci "Mısır gibi bitkiden o kadar çok ürün elde edebilir hale geldik ki bu konularda yapılan AR-GE faaliyetleri, akıl teri ve bu çalışmalar sonucunda bu noktalara geldik. Bu sitrik asit tesisi de aslında bunlardan bir tanesi. Ülke olarak bu ürünleri burada üretiyor olmak, ithalat yerine kendimizin üretiyor olmasını çok değerli buluyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Fabrikada çok sayıda gencin istihdam edildiğini anlatan Kirişci, "Onlar akıl teri döküyorlar. Tekrar tebrik ediyorum kendilerini. İnşallah kapasite artırımıyla birlikte yine dünya ile rekabet edebilecek az sayıdaki tesislerden ve işletmelerden birisi olacak." ifadesini kullandı.

Sitrik asidin, gıdadan temizlik ürünlerine kadar vatandaşların kullandığı bütün ürünlerin içerisinde bulunduğunu belirten Varank, "O ürünlerin uzun ömürlü olmasını ya da çevresel şartlardan en az şekilde etkilenmesini sağlayan bir ham madde. Bundan önce tamamını yurt dışından ithal ettiğimiz sitrik asidi artık Adana'mızda, Tezkim'in bu tesislerinde üretebiliyoruz. Şu anda 54 bin ton olan kapasitelerini inşallah 100 bin tona çıkaracaklar." ifadelerini kullandı.
mısır üretim sitrik asit tarım orman sanayi teknoloji adana fabrika