Solucan gübresi engelliler için yeni iş kapısı oldu

11 February Monday, 2019
Buca Belediyesi’nin engelliler için başlattığı çalışma meyvelerini veriyor. Sadece zihinsel ve ruhsal engellilerin çalışacağı kompost ve solucan gübre tesisi ile ilçedeki engelli vatandaşlar üretime katılmanın mutluluğunu yaşıyor.
Solucan gübresi engelliler için yeni iş kapısı oldu Türkiye’de ilk kez sadece zihinsel ve ruhsal engellilerin çalışacağı Buca Belediyesi Kompost ve Solucan Gübre Tesisi törenle açıldı.

Açılış töreninde şarkılar söyleyip dans gösterisi sunan engelli gençler, tesisle birlikte iş sahibi olmanın heyecanını yaşıyor.

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, tesisi tamamen engelli vatandaşların işleteceğini, üretilen solucan gübresinin de ekonomiye kazandırılacağını söyledi.

Piriştina, farklı bir açılış heyecanı yaşadıklarını belirterek, “Buca’nın çok bereketli toprakları var, verimsiz duran tesisler var, pazar yoğunluğumuzdan dolayı çok atığımız var. Bunlar nasıl katma değerli hale getirilebilirdi diye düşündük. Türkiye’de solucan gübre tesisi örneği çok var ama ‘bir ilki nasıl başarırız’ dedik. Bu katma değer sağlanırken sadece engelli kardeşlerimizin üretimi sağladığı bir yapı organize ettik. Bu iş bizim için çok anlamlıydı. Emekler büyük, çok uğraşıldı. Harika bir alan oldu. Bizim çöp olarak gördüğümüz şeyleri bu değerli insanlar ülke için en önemli malzeme haline getirecekler. Bu yüzden ben bugün başka bir gururu yaşıyorum” dedi.

EGETEKO Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yenici de hem çevreci hem sosyal bir projenin açılışının yapıldığını, umudun kapılarının açıldığını söyledi.  Yenici, Buca Belediyesi, EGETEKO, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü ve İŞKUR’un katkılarıyla kurulan tesiste çalışacak engelli gençlerin yepyeni bir hayata atılacak olmanın heyecanını yaşadıklarını dile getirdi. 

Yaklaşık 9 bin 830 metrekare alana kurulu Buca Belediyesi Kompost ve Solucan Gübre Tesisi'nde Buca pazarlarından toplanan meyve sebze atıkları, dal atıkları, kâğıt atıklar öncelikle kompost gübreye dönüştürülecek. Kompost gübre hem bu şekliyle kullanılacak hem de solucan çadırındaki 500 bin solucana besin olacak.

Solucanların üretimiyle çıkan gübre de solucan gübresi olarak kullanılacak. Korumalı iş yeri niteliği taşıyan tesiste çalışacak 15 engelli vatandaş da, burada 5 yıl çalıştıktan sonra emeklilik hakkı kazanacak.                                         
 
buca belediyesi engelli kompost solucan gübre tesisi