‘Tarımda savunmasız gruplar’ çalıştayda ele alındı

05 May Wednesday, 2021
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ( FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde “Tarımda Savunmasız Gruplar İçin Kırsal Sosyal Koruma Çalıştayı” düzenlendi.
‘Tarımda savunmasız gruplar’ çalıştayda ele alındı Tarımda savunmasız gruplar için çalıştay düzenlendi. Çevrimiçi gerçekleşen çalıştayın amacı kırsal yoksulluk konusunda farkındalık oluşturmak olarak belirlendi. Bununla birlikte mevcut sistemler kapsamında olmayan topluluklara yönelik sosyal korumanın genişletilmesine odaklanan politika ve girişimlerin belirlenmesi için sonuçlar sunmak da çalıştayın birincil amaçları arasında yer alıyor.

Çalıştayda tartışma alanları olarak saptanan yoksulluk ve kaynaklar, temel hizmetlere erişim, gıda güvenliği, başa çıkma kapasitesi gibi konular tüm yönleriyle ele alındı. Bu konuların yanı sıra toplumsal cinsiyet çalışmaları, hükümetin rolü, yerel yönetimlerin kapasitesi, BM ajanslarının girişimleri ve sivil toplum kuruluşlarının rolü gibi hususlar geniş çerçevede masaya yatırıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ankara Üniversitesi Rektörü Necdet Ünüvar, 2020 yılı itibarıyla 3,6 milyon Suriyelinin Türkiye’de misafir edildiğini söyledi. Türkiye’nin bu yaklaşımını tüm dünyanın benimsemesi gerektiğinin altını çizen Ünüvar, Ankara Üniversitesi’nin 2016 yılından itibaren FAO ile ortak projeler yürüttüğünü bu kapsamda tarımda mevsimlik çalışan Suriyelilere yönelik projelerin de olduğunu vurguladı. Ünüvar, özellikle tarım alanında çalışan göçmenlere yönelik çalışmaların süreceğini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdür Vekili Ali Aybey, tarım ve göçün iç içe geçmiş olgular olduğuna vurgu yaptı. Aybey sözlerine şöyle devam etti: “Pek çok bitkinin anavatanı olan Türkiye göç olgusundan en çok etkilenen ülkelerden biri. Türkiye tüm cömertliği ile yapılabilecekleri yapıyor. Tarım, sanayi için de önemli bir sektör. Covid19 nedeniyle ticaretin bile aksadığı bir dönemde tarımın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Çiftçiler üretemeseydi virüsün yanında başka problemler de ortaya çıkabilirdi. Tarımsal istihdam Türkiye için oldukça önemli yer tutuyor. Tüm kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa çalışmasını bu noktada önemsiyoruz. Mevcut çalıştay bu konuda çözümler sağlayacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak sosyal güvenlik hususunda kapsayıcı şekilde üzerimize düşeni yapmaktayız. Güçlü sosyal güvenlik sistemimiz sayesinde göçle gelen misafirlerimizle ekmeğizi paylaşmak için gerekeni yapıyoruz. İhtiyaç duyulan iş gücünün bir kısmının göçmenlerden karşılanmasını da sağlayacak çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalıştay bize yeni yol haritaları da çıkaracaktır.”

Çalıştayda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sürur Kır ise, tarımda savunmasız gruplara yönelik yapılan ve yapılacak olan faaliyetleri anlattı. Kır, çiftçi eğitimi ve tarımsal yayım hizmetlerinin yürütülmesi ve araştırma-yayım-çiftçi bağının güçlendirilmesi amacıyla gereken çalışmaların titizlikle ilerlediğinin altını çizdi. Bu kapsamda; üretimde kalite ve verimi yükselterek çiftçi gelirini artırmak, bilgi ve beceri kazandırarak tarımda sürdürülebilirliği ve kırsal kalkınmayı sağlamak üzere eğitim ve yayım hizmetlerinin gerçekleştirildiğini vurguladı. Kır, “ Ayrıca bakanlık tarafından çiftçilere yönelik yürütülen projeler ve destekleme programları ile de kırsaldan kente göçü azaltabilmek için ekonomik faaliyetlerde yer alarak çiftçilerin istihdama katılmalarını sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Kır, çalıştaya konu olan kırılgan gruplar içinde yer alan kırsal alanda kadın, genç ve aileleri ile diğer özel politika gerektiren gruplara yönelik çalışmalar yürütüldüğünü de belirtti. Kır, “ Bakanlığımız tarafından kırsal kesimde yaşayan kadınlara götürülen hizmetlerin ana akış noktası eğitim -yayım hizmetleri olup, yürütülen tüm çalışmalar ‘Fırsat Eşitliğinin Sağlanması, Girişimciliğin ve İstihdamın Artırılması’ esasına dayanmaktadır. Ayrıca kooperatif kurmalarının desteklenmesine yönelik çalışmalar yürütülmekte, tarıma dayalı iş kollarında kadın girişimciliği özendirilmekte, desteklenmekte, sosyo-ekonomik yönden güçlendirici projeler yürütülmektedir ” diye konuştu.
fao çalıştay tarım bakanlık kırsal sosyal koruma savunmasız grupla eydb