“Tarımın Yeni Yüzyılı” desteklerle başladı

25 January Wednesday, 2023
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci Adana programı kapsamında "Tarımın Yeni Yüzyılı Üretime Gönül Verenler Ödül Töreni"ne katıldı. Çiftçilere mazot ve gübre desteğinin erkene çekildiğini duyuran Bakan Kirişci, “1 milyon 152 bin çiftçi için 8,6 milyar liralık mazot ve gübre desteğini 6 ay öncesinden ödemeye başladık.” dedi.
“Tarımın Yeni Yüzyılı” desteklerle başladı
“Sen üret yeter” sloganıyla çiftçin yanında olduklarını vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Adana’da "Tarımın Yeni Yüzyılı Üretime Gönül Verenler Ödül Töreni"ne katıldı.

Mazot ve gübre desteklerinin erkene çekildiğini anımsatan Bakan Kirişci, üreticilere verilen sıfır faizli kredinin limitinin 100 bin liradan 200 bin liraya çıkarıldığını vurguladı.

Kirişci, Kovid-19 ile Rusya-Ukrayna savaşı sürecinde tarımın stratejik sektör olduğunun fark edildiğini, Türkiye'de bu dönemde çiftçilerin, üreticilerin ürettikleriyle hem kendisini doyurduğunu hem de ihracata devam ettiğini söyledi.

Kirişci, 2022 sonu itibarıyla tarıma ve üreticilere 40,4 milyar lira destek verildiğini belirtti. Bitkisel üretimin arttığını vurgulayan Bakan Kirişci, yıl sonu TÜİK tahminlerine göre bitkisel üretimin 128,6 milyon ton olarak gerçekleşmesinin beklendiğini dile getirdi.

Mazot ve gübre desteği
Mazot ve gübre desteklerinin erkene çekildiğini anımsatan Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, "1 milyon 152 bin çiftçi için 8,6 milyar liralık mazot ve gübre desteğini 6 ay öncesinden ödemeye başladık." dedi.

Kirişci, üreticilere verilen sıfır faizli kredinin limitinin 100 bin liradan 200 bin liraya çıkarıldığını, kredinin yüzde 50'lik kısmının kartlara ayni olarak yükleneceğini dile getirdi. Geçen yıl çiftçilere IPARD projeleri kapsamında 1,8 milyar lira tutarında hibe verdiklerini hatırlatan Kirişci, Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce de yaklaşık 1 milyar lira destek sağlandığını belirtti.

Kirişci, 2006'dan beri uygulanan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) çerçevesinde, geçen yıl 296 milyar liralık bitkisel ve hayvansal varlığın sigorta kapsamına alındığını anımsatarak, üreticilere 3,6 milyar lira hasar tazminatı ödendiğini dile getirdi.

"TMO tarihinde hiç olmadığı kadar etkin bir hale geldi"
Regülasyon kurumlarının çiftçinin zor zamanında yanında olduğuna dikkati çeken Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü: "TMO tarihinde hiç olmadığı kadar etkin bir hale geldi. Bu çerçevede de buğday alım fiyatını yüzde 231, arpanın yüzde 254, şeker pancarının yüzde 245 artırdık. Fındığı 54 liradan, sultani adını verdiğimiz üzümü 27 liradan aldık. Yaş çay yaprağında da yüzde 73'lük bir artış sağladık, desteklemelerinde yüzde 130 artış yaptık. 7 liradan çayın yaşını almaya başladık."

Kirişci, "Türkiye Yüzyılı" vizyonuna uygun olarak sözleşmeli üretimin yaygınlaşması için bir irade ortaya koyduklarını, Et ve Süt Kurumu aracılığıyla sözleşmeli besicilikle ilgili faaliyetlere adım atmış olduklarını vurguladı.

Tarımda dijitalleşmeye yönelik bazı adımlar attıklarını anlatan Kirişci, 1 Ekim 2022'de Çiftçi Kayıt Sistemi'nin (ÇKS) e-Devlet ile entegrasyonunu sağladıklarını ve ÇKS başvurularına ilginin arttığını söyledi.

Yeni yılla birlikte "Tarım Cebimde" uygulamasını hayata geçirdiklerini hatırlatan Kirişci, bunun sadece çiftçilerin değil vatandaşların da kullanması gereken bir uygulama olduğunu belirtti.

"Çok şükür Türkiye'de artık bir TEKNOFEST kuşağı doğdu"
Bakan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün savunma sanayiinde yerlilik ve millilik oranı yüzde 20'lerden yüzde 80'lerin üzerine çıktı. Ne kadar birileri hadsizlik yapıp, bu teknolojiyi geliştiren insanlara hakkını teslim etmek varken hadsizlik yapmışsa da onlara vatandaşımız gerekli dersi verecektir. Bugün Türkiye'nin dünyada geldiği yer ortadadır. Ukraynalı mevkidaşımla görüşürken şu an neredesin diyorum. 'Sığınaktayım' diyor. Peki dışarı nasıl çıkıyorsun? 'Bayraktarlar' sayesinde diyor. Şimdi bir tane insansız hava aracı için geçmişte bir ülkeye karşı ne kadar güç durumda kaldığımızı hepimiz gayet iyi hatırlıyor ama bugün hamdolsun sadece o aile değil pek çok üreten var. Bunların çıktığı yer gençlik. Biz gençliğimizin enerjisini yıllarca boşa tükettik. Çok şükür Türkiye'de artık bir TEKNOFEST kuşağı doğdu. Cumhurbaşkanımızın da himayesinde bu zamana kadar çok güzel işlere imza attılar."

Üretimde ve yönetimde gençliğin dinamizmi ve vizyonundan faydalanmak amacıyla Tarım Orman Gençlik Konseyi kurduklarını dile getiren Kirişci, bunun olumlu bir seyir izlediğini söyledi.

"Şu anda kişi başı su tüketimimiz yıllık 1323 litre"
Bakan Kirişci, su varlığının önemine dikkati çekerek şunları aktardı: "Şu anda kişi başı su tüketimimiz yıllık 1323 litre. Bizim için bugün bir problem yokmuş gibi durabilir ama nüfusumuzun artması, sanayimizin gelişmesi ve tarımsal üretimimizin artmasıyla bizim bu konuda gelecekte su fakiri ülkeler statüsüne düşmemize de sebebiyet verebilir. Dünyada önümüzdeki 100 yıl için yapılan projeksiyonlarda 2050'ye gelindiğinde Türkiye olarak bugünkü su kaynaklarımızın yüzde 25 azalacağı görülüyor. Yani bizim 112 milyar metreküp suyumuz var, bu suyumuzun 89 milyar metreküpe düşecek. Diğer taraftan kullanmış olduğumuz su 58 milyar metreküp, bunun da nüfus ve diğer artışlar nedeniyle yüzde 55'lik artışla 90 milyar metreküpe çıkacağı ifade ediliyor. Tedbirleri almadığımızda, suda israf konusuna dikkat kesilmediğimiz zaman bizi bekleyen büyük tehlikeler var."

Ülkede 2002'de 276 olan baraj sayısının geçen yıl 992'e çıktığını aktaran Kirişci, 2022'de 62 baraj, 19 gölet ve 10 hidroelektrik santral inşa edildiğini anlattı.

Ülke çapında "Suda Sıfır İsraf" temasıyla suya dikkat çekileceğini belirten Kirişci, su seferberliği çalışmalarının 31 Ocak'ta düzenlenecek etkinlikte kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, MÜSİAD Adana Şubesi Genel Kurulu'nda konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bugüne kadar Tahıl Koridoru'ndan 670 geminin geçtiğini, 18,5 milyon ton tahıl ve gıda ürünün taşındığını belirterek "O koridor sadece Tahıl Koridoru olmadı, aynı zamanda dünyanın şöyle bir rahatlamasına vesile olan güvenlik koridoru haline geldi, bir barış koridoru olabileceğinin işaretlerini verdi." dedi.

Kirişci, bir otelde düzenlenen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şubesi Olağan Genel Kurulu'nda, MÜSİAD'ın ülkeye çok şey kazandırdığını, iş dünyasındaki eksikliği giderdiğini söyledi.

Türkiye'nin her geçen gün hızla yol alan bir ülke haline geldiğini dile getiren Kirişci, "Uzun yıllar bizleri kendi iç meselelerimizle meşgul ettiler. Bu iç meselelerimiz için enerjimizi maalesef boşa harcattılar. Hamdolsun artık Türkiye, ne yapması, nasıl ve ne zaman yapması gerektiğini bilen, bununla ilgili programını uygulayan bir ülke haline geldi." diye konuştu.

Türkiye'nin artık kendisinin yanı sıra dünyanın da gündemini belirleyen bir ülke olduğunu vurgulayan Kirişci, bunun sorumluluklarını arttırdığını belirtti. Kirişci, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda tarihi duruş sergilendiğini işaret ederek şöyle konuştu:

"Bir lider diplomasisi sayesinde burada olunması gereken yerde olundu. 'Her iki ülke de bizim için dost ve komşu ülkelerdir.' denildi ve bu konuda tarihin belki de en doğru kararlarından birisi daha verilmiş oldu. Böylelikle şu anda gıda krizi, esirlerin takası, hatta bunların bir masanın etrafında oturtulabilme ihtimalleri de dahil olmak üzere pek çok ihtimali artık gündemimize alır hale geldik. Neden? Çünkü o zaman bu cümleyi sarf ettiğimiz için. İnsanlar sadece 'Tahıl Koridoru' zannediyor. O koridordan bugün itibarıyla geçen gemi sayısı 670. Bu gemilerin taşıdığı da 18,5 milyon ton tahıl ve gıda ürünleri. O koridor sadece Tahıl Koridoru olmadı, aynı zamanda dünyanın şöyle bir rahatlamasına vesile olan güvenlik koridoru haline geldi, bir barış koridoru olabileceğinin işaretlerini verdi. Bu koridorun açılmasını sağlayan, BM'yi de yanına alarak masanın etrafında tarafları bir araya getiren ülkenin adı Türkiye."

Bakan Kirişci, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'e yapılan saldırıya da tepki gösterdi.

"Bu ülke ürettikleriyle kimseye muhtaç olmuyor"
Tarım ve ormanın "Türkiye Yüzyılı"nın ana eksenini oluşturduğunu aktaran Kirişci, bunu Kovid-19 sürecinde gıda ile gördüklerini söyledi. O süreçte ülkelerin gıda konusunda birbirine yasak koymak için yarıştığını belirten Kirişci, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Çin, Rusya, ihracat yasağı getirdi. Şu anda bile Almanya'da hayvan ve et ihracatı yasak. Pek çok ürünün yasak olduğunu görüyoruz. Bunlar çok rahatlıkla üretebildikleri ürünleri dahi ihraç etmiyorlar ama Türkiye'de hamdolsun, 20 yıldan beri aldığımız tedbirler sayesinde hem içerideki 85 milyon vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz hem de ülkemizi 'güvenli liman' olarak gören sığınmacılara karşı müşfik davranıyoruz. Yetmedi, 52 milyon turiste ev sahipliği yaptık. Onları ağırladık. O da yetmedi, 30 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bunu yapan bu ülkenin eli öpüle üreticiler. Bu ülke üretiyor. Ürettikleriyle hamdolsun ele güne, kimseye muhtaç olmuyor. Bundan dolayı da ülke olarak gayet mutluyuz, yerindeyiz."

Kirişci, Adana'da 110 bin hektarlık alanın modern sulama sistemlerine kavuşacağını belirterek kent için bu yıl yeni bütçeye dahil edilen projelerin olduğu müjdesini verdi.

Konuşmasını dinleyen iş insanlarına seslenen Kirişci, yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

Adana Valisi Süleyman Elban, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü İzzet Alagöz'ün de konuşma yaptığı programda, mevcut başkan Burhan Kavak ve aday Ömer Tekdemir de katılımcılara hitap etti.

Konuşmaların ardından MÜSAİD Genel Başkanı Asmalı, Bakan Kirişci'ye fidan sertifikası takdim etti. Daha sonra protokol üyeleri MÜSAİD'da belli bir süreyi dolduran üyelere, fidan sertifikası verildi.
adana tarım yüzyılı mazot gübre destek tarım ve orman