“Tohumun kanunla kontrol edilmesi doğrudur”

15 June Wednesday, 2022
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, tohumdaki son gelişmeleri düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Buğdayla ilgili iddiaları da yanıtlayan Gençer, ülkemizde ata tohumunun kaybolduğu iddialarının asılsız olduğunu belirtti. Akademisyenlerin de konuyla ilgili bilgi verdiği toplantıda tohumla ilgili yanlış bilinen konular aydınlatıldı.
“Tohumun kanunla kontrol edilmesi doğrudur”
Haber: Neslihan AKTAŞ   
Kamera: Altay TÜRÜNG


Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı Yıldıray Gençer,  “Türkiye’nin tohumculuktaki başarısı alkışlanması gereken bir başarıdır.” dedi.

Gençer, "Türkiye Tohumculuk Sektörü ve Buğdayla İlgili İddialar" konulu basın toplantısında, ata tohumuna ilişkin haberleri ve gelişmeleri değerlendirdi.

Tohumlar konusunda kamuoyunda bilgi kirliliği olduğuna dikkati çeken Gençer, "Atalık veya yerel tohumların ıslah çalışmalarında kullanılması noktasında tüm firmalar çalışıyor. Atalık tohumlar kayboldu gibi haberler tamamen asılsız." diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığının tohumla ilgili çıkardığı yönetmeliğin önemine dikkat çeken Gençer, tohumun kanunla korunmasının gerekli olduğunu belirtti.

Gençer, hibrit tohum ve GDO konusunda da anlam kargaşası yaşandığını belirterek, Türkiye'de GDO'lu tohumun üretiminin, ticaretinin, ithalatının ve ihracatının söz konusu olmadığını söyledi.

Hibrit tohumların GDO'lu gibi yansıtılmasının ülkedeki tarım sektörüne büyük zarar verdiğini vurgulayan Gençer, hibrit tohumun melezleme yöntemiyle elde edilen doğal bir ürün olduğunu anlattı.

Gençer, artan nüfus ve iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle tarımda verimin artırılmasının önemine işaret ederek, bunun için de sertifikalı tohum kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Çiftçilerin tohum ticareti yapmasının yasak olduğunu hatırlatan Yıldıray Gençer, sertifikalı tohum dağıtımını desteklediklerini vurguladı.

Gençer, “Dünya Tohumculuk Kongresi”nin 2025 yılında Türkiye’de yapılacağını da açıkladı.

Yanlış bilinen konuların aydınlatıldığı basın toplantısında Yıldıray Gençer ve akademisyenler, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
tohum tsüab ata tohum gdo hibrit sertifikalı tohum buğday