Trakya’da kuzulama mevsimi başladı

22 February Tuesday, 2022
Küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu Trakya'daki ahırlarda tatlı telaş başladı. Kuzulama mevsiminin gelmesiyle yeni doğan keçi ve koyun yavruları dünyaya merhaba diyor. Yöredeki besiciler de oğlak ve kuzu doğumlarından dolayı mutlu.
Trakya’da kuzulama mevsimi başladı Trakya’da kuzulama mevsimi başladı.

Besiciler, umutla bekledikleri oğlak ve kuzu doğumlarının mutluluğunu yaşıyor.

Küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu Trakya'da, çoğalan oğlak ve kuzu doğumları nedeniyle besicilerin ahırlardaki mesaisi de arttı.

Sabah ahırlardan otlaması amacıyla meraya götürülen keçi ve koyunlar doğum yapıyor. Dünyaya gelen oğlak ve kuzular anneleri tarafından dilleri ile bir süre kurulanıyor.

Yavruların sağlıklı şekilde dünyaya gelmesi için yoğun çaba gösteren yetiştiriciler, doğum sonrası oğlak ve kuzulara annelerinden ağız sütünü vererek, bu sayede soğuktan ve hastalıklardan korunmalarına yardımcı oluyor.

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Serkan Kütük, kuzu ölümlerinde ki oranı sıfıra indirmeyi amaçladıklarını belirterek, “Yeni doğan kuzularımız özellikle kış dönemi olması sebebiyle, zor şartlar altında. Hayvan sahiplerimizin, veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni ve teknikerlerimiz tarafından kuzuların kontrolleri takip edilmekte, herhangi bir hastalık veya zoonoz bir hastalık durumunda ise numuneler ve örnekler alınarak Erzurum Veteriner Kontrol Araştırma Laboratuvarına gönderilerek testleri yapılıp ona göre müdahale yapılmaktadır. Kuzularımızda ki ölüm oranını minimize etmek hatta tamamen sıfırlamak amacındayız. Bununla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.

Üreticilere önerilerde de bulunan Kütük, “Göbek bağları, doğumdan sonra dezenfektan ile dezenfekte edilmelidir. Daha sonra özellikle annelerinden ilk sütlerinin verilmesini sağlamalılar. Bakım ve beslemede altlarının kuru olmasına dikkat etmeliyiz. Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına ve sindirim sistemi enfeksiyonlarına karşı önlemlerin alınması hakkında bilgilendirme v eğitim çalışmalarımız yapılmaktadır.” diye konuştu.

Kırklareli’nde besicilik yapan İzzet Dirin, bugünlerde oğlak ve kuzu doğumları dolayısıyla çok heyecanlı ve telaşlı olduklarını söyledi.

Bazen ikiz veya üçüz kuzuların dünyaya geldiğini anlatan Dirin, "Doğan yavru sağlıklı olsun, büyüsün, yaşasın diye canla başla çalışıyoruz. Bunun maneviyatı anlatılmaz, yaşanır." diye konuştu.
Trakya Erzincan besici kuzulama koyun keçi oğlak tarım orman