Türk Bayrağı Antarktika’da dalgalanacak

23 January Wednesday, 2019
Türkiye dev bir bilimsel adım atarak Antarktika’daki bilimsel çalışmalara ilk defa katılacak. Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden mühendis Mehmet Yıkılmaz 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde görev yapacak. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bilimsel seferler ve çalışmalarının ardından "danışman ülke" statüsü elde etmeyi hedeflediklerini belirtti.
Türk Bayrağı Antarktika’da dalgalanacak

Türkiye dev bir bilimsel adım atarak Antarktika’daki bilimsel çalışmalara ilk defa katılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden mühendis Mehmet Yıkılmaz 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde görev yapacak. Sefer 29 Ocak’ta başlayacak.

Sefer sayesinde Meteoroloji tarafından, 3. Ulusal Antartika Bilim Seferi kapsamında kıtaya 2 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurulacak. Bir kısmı yerli ve milli ürün geliştirme çalışmaları kapsamında Türkiye'de üretilen cihazların, yurt dışından temin edilen ürünlerle Türk mühendisleri tarafından sistem mühendisliği yapılarak entegre edilmesiyle oluşturulan istasyonlardan iki yıl boyunca veri elde edilecek.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Antarktika'da bulunan 30 ülkeden biri olma misyonu çerçevesinde, Bakanlık olarak kıtaya kurulacak Türk Bilim Üssü'ne Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden bir mühendisi gönderdiklerini belirten Pakdemirli, "Orada 40 gün kalacak. İnşallah yakın bir zamanda da hızlı bir şekilde danışman ülke statüsü alıp Antarktika'daki kalıcı çalışmalarımıza devam ediyor olacağız. Meteoroloji konusunda dünyayla yarışan bir ülke olmaya kararlıyız. Başta personelimiz Mehmet Yıkılmaz olmak üzere Antarktika'ya gidecek tüm bilim insanlarına başarılar ve kolaylıklar diliyorum.” dedi.

Antarktika’da dalgalanacak Türk Bayrağı’nı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den alan Mühendis Mehmet Yıkılmaz gururlu olduğunu belirterek görevini gözlem istasyonlarının kısa sürede kuracaklarını belirtti.

1 Aralık 1959'da imzalanan Antartika Antlaşması ile kıtanın yönetimi, 29'u danışman, 24'ü gözlemci statüsünde olmak üzere toplam 53 ülkeye ait bulunuyor. Türkiye ise "gözlemci ülke" statüsünde yer alıyor.

antarktika türkiye bilim meteoroloji tarım orman