Çubuk ilçesinde 50 yıldır geçimini turşuculukla sağlayan 70 yaşındaki İbrahim Kayhan, annesinden öğrendiği geleneksel Çubuk turşusunun üretim tekniklerini genç kuşaklara aktarıyor.
Çubuk ilçesinde geçimini turşuculukla sağlayan 70 yaşındaki İbrahim Kayhan, yarım asırlık tecrübeyle edindiği geleneksel Çubuk turşusunun püf noktalarını genç kuşaklara öğretiyor.
Aşağı Çavunudur Mahallesi'nde yaşayan Kayhan, küçük yaşlarda annesinden turşu yapımının inceliklerini öğrendiğini belirterek, yarım asırlık mesleğini turşuculuk yapmak isteyen herkese gönüllü öğrettiğini söyledi.
Turşu yapım teknikleri ve ambalajlarının değiştiğini anlatan Kayhan, Çubuk turşusunda değişmeyen tek şeyin lezzeti olduğunu anlattı.
Mesleğini oğlu ve torununun devam ettirdiğine dikkati çeken Kayhan, turşuculuk yapmak isteyenlerin önce kendisine danıştığını vurguladı.
Çubuk turşusunun en önemli püf noktalarından birinin salatalıkları iğnelemek olduğunu aktaran Kayhan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Çubuk turşusunun birçok püf noktası var. Sebzelerin Çubuk'ta üretilmiş olması ve doğal kuyu suyu olması bunlardan bazılarıdır. Bunlardan en önemlisi ise salatalıkların iğnelenmesidir. İğnelenmeyen turşu su almaz ve uzun süre dayanmaz, salatalıklar erir. Onun için mutlaka salatalıkları iğnelemek gerekir. Patlıcan turşusu yapılacaksa patlıcanlar özel bir çuvala konulur ve sıcak suyun içinde haşlanır. Ortasından yarıldığı zaman içi sarımsak, domates, biber, maydanoz gibi malzemelerle doldurulur.
Patlıcan turşusunun sirkesi diğer turşulardan farklı olur. İçine yıllanmış sirke konulur."
Devlet destekleri depremzede üreticilerin yaralarını sarıyor,...
Devamını Oku ->
Türkiye’nin önemli sulak alanlarından Gediz Deltası, kuraklığa...
Devamını Oku ->
Çorum'un Osmancık ilçesinde, elektrik akımına kapılarak...
Devamını Oku ->
Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı ile kurulan...
Devamını Oku ->
Edirne'de çiftçilik yapan İlter ailesi, yılın dört mevsimi...
Devamını Oku ->
Ağrı’da, Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize...
Devamını Oku ->
Meyve sebze tedarikçisi Ahmet Demir, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı...
Devamını Oku ->
Ramazan ayı yaklaşırken Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü...
Devamını Oku ->