Üreticilere mavi yemiş budama eğitimi verildi

04 April Monday, 2022
Bursa’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Son eğitim yaban mersini olarak da bilinen mavi yemiş üzerine gerçekleştirildi. Büyükorhan'da üretim yapan çiftçilere mavi yemiş budama eğitimi verildi.
Üreticilere mavi yemiş budama eğitimi verildi
HABER: Bursa İl Enformasyon
KAMERA: Bilgin ÇALIŞKAN
FOTOĞRAF: Orhan KAĞITÇI
 
Büyükorhan'da çiftçilerimize, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli teknik personeller tarafından yaban mersini budama eğitimi verildi.

Budama eğitimine Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ve Yaban Mersini Kooperatif Başkanı Ahmet Kahrıman katıldı.  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Erdem Durgut üreticilere sunum yaptı.

Düzenlenen eğitimde maviyemiş ile ilgili bilgi veren İl Müdürü Hamit Aygül, ''Maviyemiş, İngilizce genel adı Blueberry olan ve kışın yaprağını döken bir soğuk-ılıman iklim çalısıdır. Özellikle aile işletmeciliği yapılan ve makineli tarımın az olduğu küçük arazilerde işgücünün değerlendirilebilmesi açısından önemli bir tarımsal üretim koludur. Bu bitki ülkemizdeki kaynaklarda yaban mersini adıyla bilinmektedir. Yaban mersini, Marmara ve Karadeniz bölgelerimizde yoğun olarak yetiştirilmekte olup,  50 cm – 200 cm arasında boy yapan ve çoğunlukla Mayıs aylarında çiçeklenen bir bitkidir. Yaz aylarında meyveleri mavi renk alarak olgunlaşır ve hasada hazır hale gelir. Yüksek oranda antioksidan madde içerir. Bu nedenle birçok hastalığa iyi geldiği olduğu belirtilmektedir. Taze meyve olarak tüketilebildiği gibi, dondurulmuş ve kurutulmuş olarak da tüketilebilmekte, ayrıca meyve suyu ve ilaç sanayinde, süt ürünleri teknolojisinde değerlendirilebilmektedir.'' dedi.

''İlimiz, 861 ton maviyemiş üretimi ile ülke üretiminin % 35'ini gerçekleştirerek, alan bakımından birinci, üretim bakımından ise ikinci sırada yer almaktadır.''

Hamit AYGÜL: ''2021 yılı TÜİK verilerine göre ülkemizde 4.197 da alanda 2.496 ton maviyemiş üretilmiştir. Üretim ağırlıklı olarak Bursa (2.288 da, 861 ton),  Antalya (754 da, 862 ton), Rize (351 da 205 ton), Trabzon (220 da 97 ton)  ve Kırklareli (175 da 341 ton) illerinde gerçekleşmektedir. İlimiz; 2.288 dekar alanda, 861 ton maviyemiş üretimi ile ülke üretiminin % 35'ini gerçekleştirerek, alan bakımından birinci, üretim bakımından ise ikinci sırada yer almaktadır. Üretim, ağırlıklı olarak Orhaneli, İnegöl ve İznik ilçelerimizde yapılmaktadır.

Orhaneli ilçemiz 475 da alanda 333 ton,  İnegöl ilçemiz alan bakımından ilk sırada olup 800 da alanda 240 ton, İznik ilçemiz ikinci sırada olup 700 da alanda 210 ton, Büyükorhan ilçemizde 75 da alanda 21 ton, Keles ilçemizde 72 da alanda 24 ton Maviyemiş üretmektedir.'' dedi.

Yaban mersini üreten çiftçilere verilen budama eğitiminin hayırlı olmanısını temenni eden Aygül, ''İlçemizin mevcut üretimi ve potansiyeli dikkate alınarak yaban mersini budama eğtimi yapılmasının uygun olacağını değerlendirdik ve bu kursu arçtık. Çiftçilerimize ve Büyükorhan'a hayırlı olmasını temenni ediyorum.'' dedi.
bursa büyükorhan yaban mersini mavi yemiş budama eğitim