"Yangın havuzları"nın sayısı artırılıyor

26 May Friday, 2023
Orman yangınları ile mücadelede ‘yangın havuzları’ hayati önem taşıyor. Bu doğrultuda Tarım ve Orman Bakanlığı yangın söndürme helikopterlerinin su ikmali yapabileceği alt yapıyı da geliştiriliyor. Müdahale amacıyla yapılan ve halen kullanımda olan yangın havuzlarına bu yıl 113 yeni havuz eklenecek.
Orman yangınlarına müdahalede hayati rol oynayan yangın havuzlarının sayısı artırılıyor.
 
Tırmık, tahra, kürek ve benzeri el aletleriyle yapılan müdahaleler yerini Tarım ve Orman Bakanlığının teknolojiyle uyumlu çalışmaları sayesinde arazöz ve helikopter gibi araçlara bıraktı.

Bu araçların organizasyona girmesiyle yangınlara müdahale amaçlı suya olan talepte de ciddi oranda artış meydana geldi. Bakanlık doğal su kaynaklarından uzak noktalara çok sayıda gölet ve yangın havuzları inşa edilerek, bu araçların suya erişim mesafeleri ciddi oranda düşürüldü.

Halen kullanımda olan içi su dolu 4 bin 630 havuz ve gölet sayısının artması için bakanlık çalışmalarını sürdürüyor. Bu yıl hizmete alınması planlanan 113 yangın havuzunun yapım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Havuzlar, yangına birinci derecede hassas Ege ve Akdeniz bölgelerindeki orman alanlarında daha yoğun olmak üzere, risk taşıyan tüm alanlara yayılıyor.
tarım orman yangın söndürme helikopter