Yerli tohumlar Çanakkale’de toprakla buluştu

26 December Thursday, 2019
Tarımsal araştırma enstitülerinin geliştirdiği yerli ve milli tohumların Çanakkale’deki deneme ekimleri yapıldı.
Yerli tohumlar Çanakkale’de toprakla buluştu Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalar kapsamında 85 dekar demonstrasyon alanına yerli ve milli tohumların ekimleri yapıldı.

Tarımsal araştırma enstitülerinde geliştirilen tohumların bölgeye adaptasyonlarını ve Çanakkale’nin iklim şartlarında verimini görmek için buğday, arpa, yulaf, trinova ve yem bezelyesi tohumlarının ekimi gerçekleştirildi.

Ekim alanında bir açıklama yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ: “ Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirilen yerli ve milli tohumları bölgemiz üreticilerine tanıtmak, bölgeye uyumlarını ve bölge şartlarındaki verimlerini gösterebilmek amacıyla Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması projesi kapsamında demonstrasyon alanı kurduk. Şuanda tarla hazırlıklarımızı bitirdik. Tohum ekilişine geçtik. Hasat geldiğinde de geniş katılımlı bir tarla günü ile ekimi yapılan çeşitleri üreticilerimize tanıtmayı planlıyoruz.

Üreticilerimizin bu çeşitlerin gelişmelerini yerinde görmelerini istiyoruz.” dedi.

Yerli tohumlardan sonra bölgede lavanta tarlaları oluşturacaklarını ifade eden Karadağ, “Hasattan sonra bu bölgeye farklı lavanta çeşitlerini dikip bu bölgeyi turizme açacağız. Turizme daha canlı bir altyapı oluşturup, Truva ören yerine gelen turistler bu alana uğramadan inşallah gitmeyecek. Bu bölgede ürettiğimiz, katma değere dönüştürdüğümüz, her türlü ürünü üreticilerimiz burada satma imkânına kavuşmuş olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Çanakkale yerli ve milli tohum buğday yulaf arpa yem bezelyesi