Zeytin üreticileri “Tarla Okulu”nda eğitimde

21 June Tuesday, 2022
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü “Zeytin Çiftçi Tarla Okulu” eğitimlerini Orhangazi ilçesinde gerçekleştirdi. Zeytin üretiminde kaliteyi arttırmak amacıyla hayata geçirilen çalışmada üreticilere zararlılarla etkin mücadele anlatıldı. Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, teknik personelin zeytin güvesiyle mücadelede her konuda çiftçilerin yanında olduğunu belirtti.
Zeytin üreticileri “Tarla Okulu”nda eğitimde
Haber: Bursa İl Enformasyon  
Kamera: Orhan KAĞITÇI  
Fotoğraf: Şükrü KOCA


Zeytin üreticileri, zararlılarla mücadeleyi “Zeytin Çiftçi Tarla Okulu”nda öğrendi.
 
Tarımsal üretimde verim ve kaliteyi arttırmak hedefiyle yola çıkan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü zeytin üreticilerine yönelik eğitimler düzenledi.

“Zeytin Çiftçi Tarla Okulu” adıyla hayata geçirilen proje kapsamında çiftçilere zeytin zararlılarıyla mücadele anlatıldı.

Zeytin bahçesinde yapılan uygulamalı eğitimlerde üreticilerle bir araya gelen Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, “Zeytin güvesi, özellikle İlimizin de içinde bulunduğu geçiş iklimine sahip Marmara Bölgesinde zeytinde en önemli zararlı durumundadır. Zeytin güvesi ile mücadelede zararlı çıkışlarının tespiti ile ilaçlama zamanının belirlenmesi önem taşımaktadır. Diğer zeytin zararlılarında olduğu gibi üretim sezonu boyunca zeytin güvesinin çıkış ve yoğunluğu il ve ilçe müdürlüklerimizde görevli teknik ekiplerimizce takip edilmektedir. Bu kapsamda il genelinde belirlenen entegre mücadele bahçelerinde feromonlu tuzaklar asılarak, larva ve yumurta bırakma kontrolleri yapılarak zararlının takibi yapılmaktadır. Ayrıca 10 adet tahmin ve uyarı istasyonumuzda bulunan kameralı tuzaklarla zeytin güvesi çıkışları günlük olarak takip edilmektedir. Bu takipler neticesinde tespit edilen mücadele zamanı üreticilerimize duyurulmaktadır." dedi.

Üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği uygulamalı dersler, Orhangazi İlçe Tarım Müdürü Mehmet Çınar’ın anlatımıyla zeytin bahçesinde yapıldı.

Eğitim programında çiftçilere gübreleme, sulama ile ilgili bilgileri içeren dokümanlar da dağıtıldı. Uzman personel katılımcıların sorularını yanıtladı.
bursa zeytin eğitim tarla okulu zeytin güvesi mücadele