Erzurumlu Ustalar Dakikada 20 Tane Lavaş Pişiriyor
Erzurumlu ustalar, kentin yöresel lezzetleri arasında yer alan lavaşı tandırda 3 saniyede pişiriyor.
Pişirilmesi 3 saniye süren lavaş ekmeğinin hazırlanması bir gün öncesinden başlıyor. Akşam saatlerinde ekmeğin hamurunu yoğurmaya başlayan lavaş ustaları, sabah 6'da uyanarak odun ve talaşla tandırı yakıyor. Künde haline getirdikleri hamuru makineden geçiren ustalar, daha ince olması için hamuru bir süre de ellerinde çeviriyor.
İnceltilerek rapatanın üzerine serilen hamur, tandıra vurularak 3 saniyede hazır hale getiriliyor. Hamur, tandırda 3 saniyeden fazla kalması durumunda yanarak ziyan oluyor.
Erzurum'da 15 yıldır lavaş tandırı işleten İsmail Saydam, lavaşın yöreye özgü bir acem ekmeği olduğunu belirterek, bölgede çok tüketildiğini söyledi.
Ekmeğin lokantalarda ve pikniklerde oldukça fazla tüketildiğini ifade eden Saydam,"Hamurunu akşamdan hazır hale getiririz. Sabah 06.30 gibi işe başlarız. Dakikada 20 lavaş yapıyoruz. Çift tandır sistemiyle çalışıyoruz" dedi.
Saydam, tandıra vurdukları hamurun yanmaması için hızlı hareket etmek zorunda olduklarını vurgulayarak, "Çalışma ortamı zor. Çift tandırla seri üretim yapıyoruz. Tandırı talaşla yakıyoruz. Siparişe göre un kullanıyoruz. Yazın üretim daha fazla. Yaklaşık 30 santimetre uzunluğundaki lavaşı 30 kuruştan satıyoruz" diye konuştu.
Karadeniz'in tarımsal üretimini tehdit eden kahverengi kokarcaya...
Devamını Oku ->
Antalya'nın Kumluca ilçesinde sezonun ilk zeytinleri toplanıyor.
Devamını Oku ->
Tekirdağ'ın Saray ilçesinde süt üretimi yapan Sevcan Bayraktar,...
Devamını Oku ->
Çorum’da tarımsal üretimin geliştirilmesi, ürün çeşitliliğinin...
Devamını Oku ->
Batman'ın Sason ilçesinde doğa yürüyüşünde keşfedilen ters lale...
Devamını Oku ->
Kırıkkale'de üreticilere 37,5 milyon lira değerinde ekipman ve...
Devamını Oku ->
Fındık hasadında kullanılan file sistemi, işçilik maliyetlerini...
Devamını Oku ->
Şırnaklı bal üreticisi Enver Külter, "Şırnak Yayla Balı"...
Devamını Oku ->