Ar-Ge’yle geliştirdi, ithalatı ihracata çevirdi

24 June Friday, 2022
Adanalı bir girişimci yabancı otları çiçek dizaynında kullanılan süs bitkilerine dönüştürdü. Çiçekçilikte yenilikçi bir anlayışla çalışan firma yıllarca süren Ar-Ge çalışması sonucunda yabancı ot olarak bilinen bitkileri, tasarımlarda kullanılan dayanıklı ürünlere dönüştürdü. Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de firmaya her konuda desteğini sürdürüyor.
Ar-Ge’yle geliştirdi, ithalatı ihracata çevirdi
Haber: Osman BALCI – Adana İl Enformasyon  
Kamera: Ersin ERZİN


Yabancı otlar gelişti, renklendi, dayanıklı hale geldi. Çiçekçilerin vazgeçilmezi haline geldi.
 
Adana’da faaliyet gösteren bir firma, doğada bazı türleri yabancı ot olarak bilinen bitkiler üzerinde ar-ge çalışması başlattı.
 
Geliştirdikleri bitkilerin daha önce ithal edilen ürünler olduğunu belirten işletme sahibi Alper Kahveci, ürünlerinin 20 ülkeye ihraç edildiğini vurguladı. Türkiye'de olmayan bir teknoloji kullanarak bitkilerin doğal ve taze hâllerini koruyarak yıllarca kalmasını sağladıklarını ifade eden Kahveci, "İthal edilen ürünler çok yüksek fiyatla yurt içine giriyordu. Biz bazı türlerin tohumunu yurt dışından getirip bölgede ekimlerini yaptırdık. Pazara ürün sunmamız sonrası bunların ithalatı bitti. Biz şimdi bu ürünleri 20 ülkeye ihraç eder hale geldik." dedi. 20 çeşit ürünle yılın büyük bir bölümünde üretim yaptıklarını, ar-ge çalışması ile çeşit sayısını günden güne artırdıklarını kaydeden Kahveci, çalışanların yüzde 80'inin kadın olduğunu kaydetti.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üretim sürecinin her aşamasında girişimci firmaya destek veriyor.

İşletmeyi ziyaret eden Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, firma sahibi Alper Kahveci'den tesisler hakkında bilgi aldı. Firmanın ham maddesinin büyük bir bölümünü bölgede sözleşme modeli ile çiftçilere ürettim yaptırdığını belirten İl Müdürü Tekin, "Buraya değersiz gibi giren bitkilerden piyasada katma değeri yüksek bir ürün ortaya çıkıyor. 2 yıldır Karaisalı ilçesinde faaliyet gösteren firmamız ciddi bir pazar payına sahip. İşlenen bitkilerin temel tazeliği korunarak, böceklenmeden başka haşerelere maruz kalmadan uzun yıllar dekoratif amaçlı kullanımı mümkün oluyor. 20 ülkeye ihracat yapıyor olmaları ülkemiz için önemli. Kapasitelerini artırma noktasında bizde elimizden gelen desteği vereceğiz.” dedi.
 
Dayanıklılığıyla tercih sebebi olan rengarenk bitkiler önce çiçekçilerin ve tasarımcıların şimdi de ihracatçıların vazgeçemedikleri bir ürün oldu.
 
Yılın büyük bir bölümünde devam eden kuru çiçek üretimi çok sayıda kadına istihdam kapısı da oluyor. Firmada üretim ve paketleme işinde çalışanların yüzde 80’i kadın işçilerden oluşuyor. 
adana kuru çiçek çiçekçilik süs bitkisi yabancı ot ihracat ar-ge tarım ve orman