Biyoteknik mücadeleye tuzak desteği

28 July Thursday, 2022
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü sirke sineğiyle biyoteknik mücadele kapsamında üreticilere tuzak dağıtımı yaptı.
Biyoteknik mücadeleye tuzak desteği Haber: Bursa İl Enformasyon - Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN - Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI

Sirke sineğiyle mücadele destekleniyor, tuzaklar meyve bahçelerine yerleştiriliyor.

Meyve yetiştiriciliğindeki en büyük sorunlardan biri olan sirke sineğine karşı biyoteknik mücadeleyi destekleyen Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü üreticilere tuzak dağıtımı yaptı.
Kimyasal ilaçlardan uzak, temiz ve kalıntısız bir üretimi hedeflediklerini dile getiren İl Müdürü Hamit Aygül, çalışma ile ihraç ürünü olan meyvelerde kalitenin artacağını belirtti.

Aygül, meyve ve sirke sineği zararlılarıyla mücadele için yürütülen, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, çalışmalarla; Bursa'nın ihracat ürünleri olan şeftali, kiraz, armut, bursa siyah inciri, mavi yemiş, çilek, ahududu, böğürtlen gibi ürünlerde meyve sinekleri ve özellikle de kanadı noktalı sirke sineği nedeniyle oluşabilecek ekonomik kayıpları önlenmesinin amaçlandığını söyledi.

Projenin iki aşamalı olduğunu söyleyen Aygül, meyve bahçelerinde biyoteknik mücadele ve kültürel mücadele yöntemlerinin uygulanacağını vurgulayarak, “Projemiz iki aşamalı olup biyoteknik mücadele ve kültürel mücadele yöntemlerinin uygulanması şeklinde yürütülecektir. Proje kapsamında üreticilerimize dağıtılmak üzere 1500 adet özel tuzak yaptırıldı. Ayrıca tuzaklarda kullanılmak üzere 500 lt elma sirkesi alımı yapıldı, hasat artıklarının toplanması amacıyla da 3000 adet özel siyah poşet yaptırıldı. Kanadı noktalı sirke sineği ile ilgili çalışmalara Keles ilçemizde maviyemiş üreticilerimizin bahçelerinde başladık. İlimizde yaklaşık 2500 da alanda maviyemiş üretimi yapılmakta olup, 2021 yılında 860 ton üretim gerçekleşmiştir. Bu sene üretimin 2 bin tonu aşmasını beklemekteyiz. Türkiye'deki toplam üretim kadar, Bursa üretim yapmış olacak. Bu sizlerin özverisi ile oluyor. Kanadı noktalı sirke sineklerinin yakalanmasında cezbedici olarak elma sirkesi kullanılacak. Özel olarak yaptırılan bu tuzaklara elma sirkesi konularak, tuzaklar bahçelere yaklaşık 3-5 m aralıklarla bahçe büyüklüğüne göre asılarak takip edilecek. Zararlı popülasyonu ekonomik zarar eşiğine ulaştığında tuzak sayıları arttırılarak, kitle imha yöntemi ile biyoteknik mücadele yapılacak. Bu yöntemin başarılı olmasında etken olan diğer bir husus bahçe temizliğidir. Hasat sonrasında bahçede bırakılan ve toplanmayan çürük meyveler, hastalık ve zararlılar için bir bulaştırma kaynağı oluşturmakta ve hayat döngülerini burada devam ettirmektedirler. Bu ıskarta meyvelerin siyah poşetlere toplanarak bahçeden uzaklaştırılması daha sağlıklı ürün elde etmek için de önem taşımaktadır.” dedi.

Aygül, biyoteknik mücadele yöntemi yaygınlaştığında, doğal dengenin korunacağını, üreticilerin mücadele masraflarının azalacağını, ekonomik tasarruf sağlanacağını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından; tuzak, elma sirkesi, siyah poşetten oluşan setler destek alan üreticilere teslim edildi.

Kanadı noktalı sirke sineği (Drosophila suzukii (Matsumura)) Nedir?

Kanadı noktalı sirke sineği,  Avrupa'da son yıllarda birçok ülkede tespit edilmiş olup, Avrupa Birliği EPPO A2 listesinde yer almaktadır. Önemli bir karantina zararlısı olan kanadı noktalı sirke sineği, diğer türlerinden farklı olarak ağaç üzerinde bulunan olgunlaşmış sağlıklı meyvelerde beslenmektedir. Meyve sinekleri yumurtalarını hasattan önce olgunlaşmış meyve içine bırakır. Yumurtadan çıkan larva meyve içinde beslenerek meyvenin yumuşamasına ve pazar değerinin düşmesine neden olur.
bursa meyvecilik biyoteknik mücadele sirke sineği zararlı tuzak destek tarım ve orman