İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, bu yıl buharlaşma oranlarının yüksek olacağını belirterek, \"Batı bölgelerini sıcak ve kurak bir yaz bekliyor\" dedi.
Prof. Dr. Şen, 10 yıldır ülkede yaz aylarındaki sıcaklığın, mevsim normallerinin üzerinde olduğunu söyledi. Zararlı etkiler nedeniyle dünyadaki mevsim akışının değiştiğini vurgulayan Şen, bu yaz döneminde sıcaklığın geçmiş yıllara göre daha da artacağını ifade etti.
Üç aylık yaz diliminin en az 45 gününde, sıcaklığın normal değerlerin üzerinde beklendiğini anlatan Prof. Dr. Şen, "Bu yıl buharlaşma oranları daha yüksek olacak. Bu kuraklık açısından iyi bir senaryo değil. Özellikle batı bölgelerini sıcak ve kurak bir yaz bekliyor" diye konuştu.
Dünyadaki en büyük sorunlardan birinin iklim değişikliği olduğunu ifade eden Şen, sera gazlarının yeryüzünün iklim değerlerini bozduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Orhan Şen, sera gazlarının atmosferdeki salınımını önlemek amacıyla 2012'de imzalanan Kyoto Protokolü kurallarına bazı ülkelerin uymadığını savunarak, son dönemlerde Asya ve Afrika'da Kyoto Protokolü'nün yerine geçecek toplantılar yapıldığını aktardı.
Prof. Dr. Şen, "Tahminlere göre, 2040'lı yıllarda 2 derecelik artış beklenirken 2010'lu ve 2015'li yıllarda 2 derecelik artışa maalesef eriştik. Tabii bu 2 derecelik artış son derece önemli. Bilim adamları tarafından 2 derecelik artış bir eşik olarak kabul ediliyor. Bu artışın geçilmemesi gerektiğini söylenirken gelişmiş ülkeler sanayileri için buna kayıtsız kalıyor" diye konuştu.
Depremde hayvanları ölen üniversite öğrencisi Leyla Ülgü, devlet...
Devamını Oku ->
Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarım Sigortaları...
Devamını Oku ->
Sakız cinsi koyunun çoklu doğum yapma özelliği sayesinde Atilla...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen "Tam Buğday Ekmeğini...
Devamını Oku ->
Veteriner hekimler büyükbaş hayvanları aşılamak için sahaya...
Devamını Oku ->
Ordu'da ramazan ayı dolayısıyla gıda üretimi ve satışı yapan...
Devamını Oku ->
Niğde Tarım Orman ve İnsan fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı....
Devamını Oku ->
Çankırı’da vatandaşların ramazan ayı boyunca güvenilir gıda...
Devamını Oku ->