Bursa’da kahverengi kokarca mücadelesi

27 February Tuesday, 2024
Tarımsal yelpazede önemli oranda hasar ve verim kaybına yol açan kahverengi kokarca 300’den fazla bitki türünden beslenebilme özelliğiyle tarım ürünlerini tehdit ediyor. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde bu istilacı zararlı tür ile mücadele amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Bursa’da kahverengi kokarca mücadelesi
Bursa İl Enformasyon
Kamera : Orhan KAĞITÇI
Fotoğraf : Muhsin ATAK

 
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, istilacı bir zararlı olan ve tarımsal ürünlerde önemli kayıplara sebebiyet veren Kahverengi Kokarca hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Kahverengi kokarca; fındık, elma, armut, şeftali, trabzon hurması, turunçgil, mısır, biber, fasulye, domates gibi birçok bitkide besleniyor ve ciddi zararlara neden oluyor. Tarımsal yelpazede önemli oranda hasar ve verim kaybına yol açan bu böcek, 300'den fazla bitki türünde beslenebilme özelliğiyle tarım ürünlerini tehdit ediyor.

''Kahverengi kokarca yaklaşık 300 çeşit bitkide zarara sebep oluyor''

İstilacı tarım zararlısı kahverengi kokarca ile mücadele hakkında yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, bu böcek türü ile mücadelenin oldukça zor olduğunu söyledi. En etkili mücadele yönteminin mekanik mücadele olduğunu,  böceklerin görüldüğü yerde imha edilmesi gerektiğinin altını çizen İl Müdürü İbrahim Acar aksi halde tarımsal üretimin, verimin ve ihracatın büyük zarar göreceğini söyledi.

İl Müdürü Acar konuşmasında şu ifadelere değindi: '' Bu böcek türü 2017 yılında Türkiye'ye giriş yaptı. Özellikle Batı Karadeniz'de şu anda ciddi anlamda zararı var. Kahverengi kokarca yaklaşık 300 çeşit bitkide zarara sebep oluyor. Sokucu emici bir ağız yapısı var. Elmada, armutta şeftalide şu anda Batı Karadeniz'de fındıkta ciddi oranda zarar veriyor. Meyvenin kalitesini bununla birlikte piyasa, pazar ve ihracat değerini düşürüyor. Önceden Orta Anadolu'da Güneydoğu Anadolu'da süne zararlısı vardı. Özellikle buğdayda ciddi verim kayıplarına sebep oluyordu. Aynı familyadan fakat ondan çok daha zararlı bir böcek türü. Süne sadece hububatlarda zararlıydı kahverengi kokarca ise 300 çeşit bitkide zarar yapıyor. Süne senede bir döl veriyor, bu böcek senede üç dört defa yumurtlayabiliyor. Mücadelesi oldukça zor.''

''Kahverengi kokarca tarımsal ürünlere önemli oranda zarar veriyor''

İstilacı böcek türü kahverengi kokarcanın kış mevsimiyle birlikte evlerde de görülebileceğini hatırlatan İl Müdürü, ''Kışlamak için genelde evlere, sıcak alanlara veya ışığın olduğu yerlere gidiyor. O yüzden kış mevsiminde havaların soğumasıyla evlerde ciddi popülasyonlar, yoğunluklar oluşturuyor. Batı Karadeniz bölgesinde evlerden, ahırlardan veya depolardan kova kova bu böcekten topluyorlar. Yaptığımız tespitlere göre henüz bizim bölgemize girmedi ama girerse Bursa'da tarıma ciddi zarar verir. Bu kadar net çünkü Bursa'da bunun beslenebileceği, zarar oluşturabileceği bitki sayısı çok fazla. Üreticilerimizin hepsi zarar eder ki verimlilik konusunda Türkiye'nin sayılı illerinden birisiyiz. Meyvelerimizin ihracatında zorlanırız. Kahverengi kokarca ile mücadele konusundaki bilinci oluşturmak adına bu bilgilendirme toplantısını organize ettik. Şu an için en için en uygun, en kolay, en kesin mücadele yöntemi kışlamak için evlere, ambarlara veya kapalı alanlarda tespit edildiğinde bunların toplanarak öldürülmesi. Ürünlere verdiği zararla ilgili olarak da ancak ilaçlama yapabiliriz. Bununla ilgili tüm ilçelerde ekipler oluşturduk, takiplerini yapacaklar. Gereken yerler için ilaçlama kararı alınacak. Bu zararlı şu anda sınırlarımıza dayandı. Önlem almazsak Bursa'da da zarar oluşturmaya başlayacağını tahmin ediyoruz. Herkesin bu konuya hassasiyetle eğilmesini talep ediyorum.'' şeklinde konuştu.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına İlçe Tarım ve Orman Müdürleri ile Bursa Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlığı,  İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bursa Ziraat Mühendisleri Odası ve İlçe Ziraat Odaları temsilcileri ile sektör paydaşları katıldı.  

Toplantıda; Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Kahverengi Kokarca ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Uzmanlarından Dr. Pınar Hephızlı Göksel,  Uzman Gürsel Çetin ise zararlının biyolojisi, yaşayışı, mücadelesi ile ilgili bilgilendirme yaparak eylem planında yer alan tedbirlerin etkin uygulanması, işbirliği halinde mücadelenin sürdürülmesi için gereken katkı ve desteğin verilmesi hakkında sunum yaptı.  
 
Kahverengi Kokarca Nedir?

Kahverengi kokarca böceği, yaklaşık 300'den fazla tarım ürününde beslenme yeteneğiyle dikkat çekiyor. Bu durum, meyve ve sebzelerde kalite ve verim kaybına neden oluyor. Bir dişi kahverengi kokarca böceğinin hızlı üreme kapasitesi, tarım alanlarındaki böcek popülasyonunun kısa sürede tehlikeli seviyelere ulaşmasına yol açabiliyor. Böceğin hızla yayılmasının yanı sıra uçabilme yeteneği bulunuyor. Soğuk aylardaki konaklama ihtiyacı böceklerin insan yerleşim yerlerine yönelmesine neden olabiliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, böceğin yayılımını kontrol altında tutmak amacıyla düzenli kontroller gerçekleştiriyor, tarım zararlısı kahverengi kokarcanın tüm ülkedeki yayılımı takip ediliyor. Üreticilere, kahverengi kokarca böceği konusunda bilinçlenmeleri ve alacakları önlemlerle zararı en aza indirmeleri konusunda önerilerde bulunuluyor. Böceğin imha edilmesi, popülasyonun kontrol altında tutulmasında önemli bir adım olarak öne çıkıyor.
kahverengi kokarca bursa il zararlı mücadele