Denizli’de düzenlenen ‘Kekik Çalıştayı’ tamamlandı

25 January Wednesday, 2023
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Denizli Büyükşehir Belediyesinin de katılımıyla Kekik Çalıştayı tamamlandı. Çalıştayda kekik yetiştiriciliği ve ürün işleme, pazarlama gibi konular görüşüldü.
Denizli’de düzenlenen ‘Kekik Çalıştayı’ tamamlandı
Haber: Denizli İl Enformasyon
 
Denizli’de Kekik Çalıştayı tamamlandı. Çalıştayda kekik yetiştiriciliği ve ürün işleme, pazarlama gibi konular görüşüldü.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Denizli Ticaret Borsası ile Pamukkale Belediyesi işbirliği gerçekleştirilen çalıştaya ilgi yoğundu.

Açılşta konuşan Vali Vekili Abdullah Etil; "Kekik Çalıştayı'nın Çiftçilerimiz, ilimiz ve ülkemiz için hayırlı sonuçlar getirmesi dileğiyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Doğada yetişen her bitkinin hayati öneme sahip olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda da doğal ve bitkisel beslenme karşımıza çıkıyor. Günümüz modern tıbbında kullanılan pek çok ilaç bitkilerden elde edilmektedir. Kekik ilk çağlardan itibaren ilaç, gıda, içecek, tekstil, boya, parfümeri ve kozmetik gibi farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Ülkemizin bir değeri olan kekiğin ülke ekonomisine katkısını arttırmak için çabalarımızı daha da arttırmamız gerekiyor.” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar da kekik ile ilgili istatistikleri paylaşarak “1990'lı yıllardan önce ticareti yapılan kekiğin tamamı doğadan toplama yolu ile elde edilmekte iken, İlimizde Kekiğin tarla yetiştiriciliğine geçişi ilk defa İl Müdürlüğümüz tarafından 1992 yılında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen kekik fidelerine dayanmaktadır. Türkiye kekik ekim alanlarının % 86'sı İlimizde bulunmaktadır. Denizli'de son yıllarda üretim alanları 200 bin dekar, üretim miktarı 25 bin ton civarlarına ulaşmıştır. İlimizde üretilen kekikler başta ABD, Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilmektedir.” bilgilerini verdi.
tarım orman kekik denizli çalıştay