Destekler şeker pancarına iyi geldi

17 November Wednesday, 2021
Verimli topraklarıyla tarımsal üretimin önemli merkezlerinden Gümüşhane’de şeker pancarı hasadı devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri ve bölgeye yapılan yatırımlarla üretim son yıllarda katlanarak arttı. Bu sezon da yüksek rekolte bekleyen çiftçiler hasat ettikleri pancarı Erzurum Şeker Fabrikası'na satarak hem yöre hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.
Destekler şeker pancarına iyi geldi
Haber: Gümüşhane İl Enformasyon

Sulama yatırımları, destekler, çiftçinin ayağına gelen hizmetler…

Gümüşhane’de tarıma yapılan yatırımlar karşılığını buldu, şeker pancarı üretimi katlanarak arttı.

Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği desteklerle şeker pancarı üretiminin arttığı Gümüşhane’de bereketli bir hasat sezonu yaşanıyor.

Köse İlçesinde 400 dönüm alanda şeker pancarı yetiştiren Recai Karakoç, “Geçen yıl deneme amaçlı 50 dönüme şeker pancarı ektim. Gayet güzel bir verim elde ettik. Bu yıl ise 400 dönüme ekim yaparak bir dönümünden 5-6 ton verim elde ettik. Ziraat mühendislerimiz sahada bizleri her konuda bilgilendirdiler. Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza teşekkür ediyorum. Allah devletimize milletimize zeval vermesin” dedi.

Şeker pancarı üretiminde kotanın kalkması, özelleşen şeker fabrikasının çiftçinin ürününü alırken sağladığı kolaylıklar ve bölgede yapılan yatırımlar; üretimin önümüzdeki yıllarda da artacağının göstergesi.

Sulama yatırımlarına dikkat çeken şeker pancarı üreticisi Servet Çiğdem, “Bölgemiz yüksek bir rakım. İklimde soğuk olduğu için şeker pancarından başka mahsulde çok para kazanma şansımız yok. Bölgemizde para kazandıracak mahsul şeker pancarı. Fabrika bize ciddi destekler verdi. En başta kantarlara taşıma sorunumuzu halletti. Direk tarlalarımızdan kendileri gelip makinalarıyla yükleyip tırlarıyla pancarı çektiler. Şimdi kota sorunu yaşamıyoruz. İstediğimiz kadar ekim yapmamızı sağlıyorlar. Her türlü destek veriliyor. Bölgede çok ciddi bir şekilde şeker pancarı ekimi artarak devam ediyor. Bu yıl bu bölgede yaklaşık 13 bin dönüm alanda pancar ekimi söz konusu.  Önümüzdeki yıl 25-30 bin dönüm alanda ekim yapılması öngörülüyor. Bizi destekleyen devletimize Allah zeval vermesin. Bölgemize çok güzel bir sulama barajı yapıldı. Kapalı sistem basınçlı sulama suyumuz var. Yaklaşık olarak bu baraj 140 bin dekar araziyi suluyor. Suyun gelmesi bu bölgeye hayat verdi. Buna bağlı olarak fabrikalarımız özelleşti. Eskiye göre baya bir rahatlama oldu. Doğal olarak da çok ciddi bir şekilde şeker pancarı üretimi bölgede artıyor. İnsanlar buna bağlı olarak yatırımlarını yapıyor. Ama bölgemiz için baraj su ve fabrikaların özelleşmesi dört dörtlük oldu diyebilirim. İl İlçe müdürlüklerindeki Ziraat Mühendisi arkadaşlarımızda üretimin her aşamasında bizi bilgilendirip yardımcı oldular. Bize gerekli bilgileri verdiler. Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza sonsuz teşekkür ederim. Allah devletimize milletimize zeval keder vermesin.” şeklinde konuştu.

Tarım makineleriyle topraktan sökülen pancarları Erzurum Şeker Fabrikası'na götüren üreticiler, hem yöre hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

Gümüşhane’nin Köse İlçesine bağlı Salyazı köyünde düzenlenen şeker pancarı hasat etkinliğine Köse Kaymakamı Ahmet Kavanoz, İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, Köse İlçe Tarım ve Orman Müdürü Veysel Soydaş, ilçe kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.
gümüşhane şeker pancarı şeker fabrikası hasat sulama destek tarım ve orman