Dona karşı buzlu çözüm

04 April Tuesday, 2023
Denizli’nin Çivril ilçesinde üreticiler, geceleri eksili derecelere kadar düşen hava sıcaklıkları nedeniyle gerçekleşen zirai dona karşı ağaçları buzla korumaya çalışıyor.
Dona karşı buzlu çözüm
Denizli’de üreticiler zirai dona karşı ürünlerini buzla koruyor.

Çivril ilçesinde geceleri eksi derecelere kadar düşen hava sıcaklıklarına karşı önlem alan üreticiler, Hollandalı çiftçilerden öğrendikleri yöntemle don olayına karşı ağaçları buzla kaplıyor.

Bahçesinde fıskiye sistemiyle ağaçların buz tutmasını sağlayan üretici Tevfik Peker, yöntemin birkaç yıldır uygulandığını söyledi. Yöntemin geçen yıllarda bazı üreticiler tarafından uygulandığını ve olumlu sonuç alındığını belirten Peker, “Daha önce geleneksel yöntemlerle dondan korunurduk. Birkaç yıl önce bu yöntemi deneyen arkadaşlar olumlu sonuç aldı ve bizde bu yıl yapmaya karar verdik. Bu yöntemde ağaçlar don olayı başlamadan hemen önce buz tutmaya başlamalı ve hava sıcaklığı 0 derecenin üstüne çıkana kadar da buz çiçek ve dal üzerinde muhafaza edilmeli. Buz tutar sonra dikkat edilmezse çiçek üzerindeki koruyucu buz tabakası erirse don olayı gerçekleşir ve çiçekler kurur” dedi.

Yöntemin yeni olduğunu ve ne kadar verimli olduğu konusunda tereddüt yaşayan bazı üreticiler buz tutan şeftali bahçelerini incelediler. Kimi çiftçiler meyve oranında verimin az olabileceğini ve olumsuz olacağını söylerken, kimi ise olumlu karşıladı.
tarım orman bahçe zirai don koruma denizli