Konya'nın Karapınar ilçesinde, erozyonla mücadelede kullanılmak üzere adaptasyon çalışmaları sürdürülen marifetli bitki Atriplex" bölgeye uyum sağladı.
Konya'nın Karapınar ilçesinde erozyonla mücadelede kullanılmak üzere adaptasyon çalışmaları sürdürülen marifetli Amerikan çalısı Atriplex bölgeye uyum çalışmaları olumlu sonuç verdi.
Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Durmuş Ali Çarkacı "Bu bitki yöre için çok önemli. Atriplex, hem rüzgârı kesecek, hem de materyali tutacak" dedi. 1960 yılından bu yana rüzgâr erozyonu ile mücadele edilen Karapınar'da Atriplex bitkisini 2 yıldır denediklerini, 4 dekar alanda yaklaşık 300 bitkinin yetiştirildiğini belirten Çarkacı, yurt dışından gelen bitkinin adaptasyonunun çok önemli olduğunu vurguladı.
Bitkinin bu yöre için çok önemli olduğunu dile getiren Çarkacı sözlerini "Atriplex, hem rüzgârı kesecek hem de materyali tutacak. Bitkiyi çok sorunlu mera alanlarına da önereceğiz. Üstelik yem değeri de var. Bu bitki rahatlıkla yaygınlaşabilir. Araştırmalar o yönde." şeklinde sürdürdü.
Bitki boyu ortalama 66 santimetre civarında olan Atriplex, kışın da yapraklarını dökmeyen ama renk değişimi olan bir bitki. Bitkinin yapraklarının yüzde 50-60'ı üzerinde kalıyor. Derin kökleri sayesinde sorunlu ve tuzlu alanlarda yetişebilen, soğuğa dayanıklı, uzun süre yeşil kalabilen, hayvanların yem olarak tüketebildiği Atriplex, ABD, İran ve Avustralya'nın yanı sıra birçok ülkede denenen ve erozyonla mücadelede başarıya ulaşılan bir bitki.
Karadeniz'in tarımsal üretimini tehdit eden kahverengi kokarcaya...
Devamını Oku ->
Antalya'nın Kumluca ilçesinde sezonun ilk zeytinleri toplanıyor.
Devamını Oku ->
Tekirdağ'ın Saray ilçesinde süt üretimi yapan Sevcan Bayraktar,...
Devamını Oku ->
Çorum’da tarımsal üretimin geliştirilmesi, ürün çeşitliliğinin...
Devamını Oku ->
Batman'ın Sason ilçesinde doğa yürüyüşünde keşfedilen ters lale...
Devamını Oku ->
Kırıkkale'de üreticilere 37,5 milyon lira değerinde ekipman ve...
Devamını Oku ->
Fındık hasadında kullanılan file sistemi, işçilik maliyetlerini...
Devamını Oku ->
Şırnaklı bal üreticisi Enver Külter, "Şırnak Yayla Balı"...
Devamını Oku ->