Fındıkta yaşanan don olayı nedeniyle meydana gelen zararın, soğuk havaya dayanıklı fındık çeşitleri yetiştirilmesiyle azaltılabileceği belirtildi. \'Okay 28\' ve \'Giresun Melezi\' çeşitleri, tombul fındığın uyanma döneminden 15 gün daha geç uyanıyor.
Fındıkta yaşanan don olayı nedeniyle meydana gelen zararın, soğuk havaya dayanıklı fındık çeşitleri yetiştirilmesiyle azaltılabileceği belirtildi.
Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı, 30 Mart'taki don olayından dolayı özellikle fındık alanlarında büyük zarar görüldüğünü söyledi.
Kurum olarak fındığın soğuktan zarar görmemesine yönelik araştırma çalışmaları yaptıklarını anlatan Kızılcı, şöyle konuştu:
"Havaların sıcak gitmesinden dolayı fındık erken uyandı ve don riskiyle yüz yüze kalındı. Soğuğa dayanıklı fındık çeşitlerinin geliştirilmesi yönünde projelerimiz, çalışmalarımız var. Bu aşamada yeni geliştirdiğimiz fındık çeşitlerimizden daha önce 2012 yılında tescillenen 'Okay 28' ve 'Giresun Melezi' çeşitleri, tombul fındığın uyanma döneminden 15 gün daha geç uyanmakta. Bu türler, bu yıl meydana gelen don olayından etkilenmeme veya daha az etkilenme gibi özellikleriyle kendini göstermekte. Araştırma sahamızda mevcut olan bu fındık türlerinde diğer fındık çeşitlerine nazaran bir zarar yok."
Daha önceki çalışmalarda tespit ettikleri soğuğa dayanıklı fındık tiplerini Erzurum'dan getirdiklerini anımsatan Kızılcı, "Bunu da yine aynı şekilde melezleme çalışmalarımızda ebeveyn olarak kullanacağız ve tombul olsun, palaz olsun bu fındık çeşitlerine soğuğa dayanıklılık genlerini aktarmayı planlıyoruz. Bu fındığı büyütüyoruz, meyve verdikten sonra melezleme çalışmalarında kullanacağız" diye konuştu.
"Geç yapraklanmada yoğunlaşmak istiyoruz"
Soğuğa dayanıklı çeşitleri özellikle yüksek rakımlı bölgelerdeki çiftçilerin tercih etmesini isteyen Kızılcı, "Tescil aşaması devam eden yeni fındık çeşidimiz var. Bunun da en önemli özelliklerinden biri geç yapraklanması, biz bu konuda özellikle yoğunlaşmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Kızılcı, don olaylarının meydana geldiği yıllarda araştırmacılara iyi bir fırsat doğduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Kurumumuzda don olayından etkilenmeyen çeşit ve tipleri belirlemek amacıyla bir ekip oluşturduk. Ekip, bölgedeki fındık alanlarını gezerek soğuğa dayanıklı, geç yapraklanan tipleri tespit edecek. Biz bunları kurumumuzda araştırma çalışmalarında, melezleme çalışmalarımızda ebeveyn olarak kullanacağız ve bu soğuğa dayanıklılık genini melezleme yoluyla aktarmayı planlıyoruz."
Samsun'un Salıpazarı ilçesinde coğrafi işaret tescilli kestane...
Devamını Oku ->
Çorum'da Tarım ve Orman Bakanlığınca planlı üretim kapsamına...
Devamını Oku ->
Türkiye’nin dört bir yanından gelip Ordu’nun bereketli...
Devamını Oku ->
Adana’da yaz sıcakları 35 dereceyi aştı; insandan hayvana herkes...
Devamını Oku ->
Muğla’nın Fethiye ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel...
Devamını Oku ->
Muş'ta 2026 üretim sezonunun ilk hububat hasadı, İl Tarım ve...
Devamını Oku ->
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde süt sağan kadın üreticilerin daha...
Devamını Oku ->