Hatay’ın bereketli topraklarında hasat başladı

26 May Friday, 2023
Hataylı üreticiler depremin yaralarını üreterek sarmaya devam ediyor. Tarlalarını patates ve soğanla bereketlendiren çiftçiler için hasat telaşı başladı. Çok sayıda tarım işçisine de istihdam sağlayan patates ve soğan üretimi rekoltesiyle de üreticinin yüzünü güldürüyor.
Hatay’ın bereketli topraklarında hasat başladı
Depremin yaraları sarılıyor, tarlalarda hasat telaşı sürüyor. Zor günleri atlatan Hatay’da havalar ısındı, tarlalar bereketlendi.

Üreticiler patates ve soğan hasadına başladı.

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu kentte tarımsal üretimin depremden olumsuz etkilenmediğini belirtti.

Reyhanlı ilçesinde patates hasadı yapan üreticilerle bir araya gelen İl Müdürü Çolakoğlu, Hatay ilinin 552 bin 400 hektar bir tarım alana sahip olduğunu ve bunun yüzde 50’sinin tarım arazisi niteliğinde olduğunu vurgulayarak, “Amik Ovası 105 bin hektar bir alana sahip. Ovada yılın 12 ayı üretim devam etmektedir. Üreticimiz bir ürünü hasat ettikten sonra diğer bir ürünü ekmektedir. Hatay ilinde patates hasadımız başlamıştır. Geçen yıl 28 bin 500 dekar alanda patates üretimi vardı. Bunun karşılığında 100 bin ton rekolte elde edilmişti. Bu yıl yüzde 10 bir artışla 31 bin 200 dekar alanda patates ekimi var. Bunun karşılığında ise 110 bin tonun üzerinde üretim bekliyoruz. Dekara 3-4 ton verim alıyoruz.” dedi.

İl genelinde üretimi yapılan patateslerin yüzde 60’ının cipslik olduğunu kaydeden Çolakoğlu, “İlimiz üretim noktasında zafiyete uğramadı. Patatesin yanı sıra soğan ve buğdayda da hasat devam ediyor. Üretilen patatesin yüzde 60’ı cipslik ve yüzde 40’ı yemeklik üretilmektedir. Genellikle pazarlanması ve tüketimi de yurt içinde olmaktadır ve üretim sözleşmeli yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Reyhanlılı üreticiler de “Üretim devam ediyor. Soğan ve patateste deprem nedeniyle bir sıkıntı yok.” şeklinde konuştu.

Sözleşmeli üretim modelinde çiftçiyi rahatlatan patates ve soğan üretimi çok sayıda tarım işçisine de istihdam kapısı oluyor.
hatay patates soğan hasat deprem yüksek rekolte üretim tarım ve orman